Min trädgård

Årets perenn fick flytta in och får stanna kvar

11 augusti, 2015
 
Varje år utser Perennagruppen Årets Perenn och i år blev det den vita skogsastern, Aster divaricatus. När jag på försommaren besökte lokala trädgårdmästaren så upptäckte jag en vagn med dessa och blev nyfiken. Har ju en stor plantering på baksidans slänt och delar av den ligger i skugga-halvskugga. Här har jag fortfarande ett par partier som behöver fyllas ut och som gärna får gå i grönt och vitt och matcha omgivningen.
 
Tanken bakom Årets Perenn är att lyfta fram en frisk, härdig och vacker sådan som förtjänar en plats i rampljuset. Särskilt värdefulla trädgårdsväxter som är anpassade för vårt klimat. Om du besöker hemsidan så finns där mycket matnyttigt och läsvärt.
 
 
Här kan du läsa mer om Vit skogsaster och fördjupa dig i fakta.
 
Den vita skogsastern ska vara en riktigt tålig och lättplacerad perenn som blommar från augusti till oktober. Till och med i de mest kräsna av miljöer ska den trivas. Och jag måste säga att den etablerade sig väldigt snabbt hos oss. Och fin är den i skuggans vandring. De vita blommorna är sirligt vackra och den ska även vara tacksam som snittblomma. Det sägs också att den är omtyckt hos fjärilarna. Den fortsätter att blomma långt in på hösten när mycket annat går ner i vila och det tycker jag om. Att förlänga blomningen så långt det går. I min plantering har den vita skogsastern närmast sällskap av olika slags funkia, vintergröna och rhododendron. Det blir ett väldigt fint blickfång och harmoniskt.
 
Tänker att jag kompletterar med några fler av årets perenn nu i höst, 
så att det blir ett ännu finare blickfång till nästa säsong.
 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.