Min trädgård

Sensommarknoppar

2 augusti, 2015
 
 
 
 
Echinacea Purpurea ’Magnus’
 
Precis i det här stadiet är rudbeckian ’Magnus’ som allra vackrast, tycker jag. Galet vacker. Som en spiral som sakta liksom rör sig utåt och sedan spricker ut till en färgsprakande blomma i släntens plantering. Mer om den sensommarblommande perennen finns att läsa här.
 
 
 
På baksidan har vi en stor björk som ansluter till släntens plantering och när vi började arbetet med att anlägga rabatten sattes en vanlig kaprifol intill en stor sten bredvid björken. Tanken var att kaprifolen kunde få klättra upp på stenen och breda ut sig. Det gör kaprifolen sedan ett par år men den klättrar också uppåt, högt upp längs med björken och tar tag i grenarna. Och så sprider den sig i sidled och sätter skott som tittar upp här och var bland funkior, daggkåpa och salvia. Jag tycker om när det blir så där lite spontant och att det händer något överraskande. Däremot tar jag bort de sidoskott som börjar ta sig alltför långt bort. Men tillsammans med de gröna perennerna i skuggan under björken får gärna kaprifolen gästspela.
 
 
 
 

 
Blodtopp (Sanguisorba Officinalis), ’Tanna’
 
Blodtoppen blir mäktigare för var år som går. Den har fått mycket regn i sommar så nu ligger den nästan ner ut över gräset. En rolig perenn som skiftar utseende från knopp till blomma och jag tycker om den som komplement till både rudbeckian och rosenflockeln. Bladverken kompletterar varandra fint och den yviga blodtoppen blir en fin kontrast till den mer strama rudbeckian och rosenflockeln. Har satt två till intill den första som jag hoppas tar sig lika fint och fyller ut nedtill i planteringen.
 
 
Blomsterfunkia eller hosta
 
Funkians (eller hostans) blommor brukar jag alltid klippa bort. Det är för bladens skull jag har mina funkior och blomman är rätt trist. Men igår när jag var ute med kameran och makrolinsen så fångade jag blomman så här och då fann jag ändå något slags skönhet i den. Men troligtvis åker sekatören fram i eftermiddag och blommorna hamnar på komposten :) Här har jag skrivit om funkian tidigare om du vill läsa lite mer.
 
I min trädgård finns en hel del sensommarblommande perenner
så jag återkommer säkerligen med fler knoppar och blomster framöver.

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Reply Emma 2 augusti, 2015 at 17:02

  Vilka underbara bilder! Det översta fotot skulle platsa på vilken utställning som helst.

 • Reply Emma 2 augusti, 2015 at 17:03

  Vilka underbara bilder! Det översta fotot skulle platsa på vilken utställning som helst.

  • Reply annelie 3 augusti, 2015 at 09:55

   Tack för dina fina ord!

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.