Min trädgård

Trädgården just nu. Och #jaggillarknoppar

27 maj, 2015
 
Den rödbladiga flädern ’Black Beauty’ knoppas. Omgiven av de vackra narcisserna ’Thalia’ och skira bladverken från olika slags ormbunkar. Det här är ett tacksamt inslag i rabatten. Inte bara för det vackra bladverkets skull utan för att den också är oerhört lättskött. Snabbväxande och trivs på de flesta platser, gillar både sol och skugga. Blommarna blir lätt rosa. Enda nackdelen är att den är lika populär bland lössen, men de gör ingen skada direkt. Vår fläder har vuxit rejält på bara några år och jag tuktar den lite då och då under säsongen vilket fungerar utmärkt.
 
 
Japanska blodlönnen. Bilden togs för en vecka sedan och nu är den utslagen. Så roligt att följa den från de första små röda prickarna tills att bladen vecklar ut sig. Det här inslaget är nog det som glädjer mig allra mest i släntens plantering, hela trädgårdssäsongen. Har placerat det så att vi ser det inifrån soffhörnet också. Skulle egentligen inte alls klara vår zon men här trivs det ypperligt och har vuxit sig riktigt kraftigt.
 
 
Bronsrodgersia. Så oerhört vackra blad som går fint ihop med både alunrot och japanska blodlönnen. Ett fint komplement i släntens plantering. Den sprider sig i sidled och än så länge försiktigt. Den ska också kunna få vita blommor, men än så länge är det bara bladverk hemma hos mig. Fast det är också därför den är där. Älskar inslag av mörka, röda och bronsaktiga bladverk.
 
 
’Cunningham’s White’, den rhododendron som blommar först i min slänt.
 
 
Jag älskar verkligen knoppar. Knubbiga knoppar. Knoppar på bristningsgränsen. Knoppar som skiftar färg. Ja, alla knoppar. Hyacinter tycker jag som mest om när de är knubbigt knoppiga. De behöver faktiskt inte slå ut. Så i veckan dök en ny hashtag upp i mitt flöde på instagram, #jaggillarknoppar Den var ju som gjord för mig. In och kika om du liksom jag gillar knoppar. I min slänt på baksidan har jag både lila och vita allium. I höstas fyllde jag på med ännu fler lökar så det ska bli roligt att se om det blir ett svävande alliumhav. De lila är på gång nu. Titta bara på denna sprängfyllda knopp. Visst är den vacker!
 
 
Riktigt mumsiga frukostpannkakor som görs helt utan mjöl, recept här.
 
För att inte tala om att den tiden är här nu,
när helgmorgnarna kan inledas ute på altanen.
Omgiven av grönt och kvittrande fåglar.
Det blir liksom inte så mycket bättre än så här.
 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.