Min trädgård

Fjärilen, mitt fladdrande viktiga sällskap

3 september, 2015
 
 
 
Har ni också tänkt på hur få fjärilar det varit i sommar? Först till sensommaren, när regn och blåst gett sig av, så började det fladdra i vår lilla fjärilsrabatt som vi anlagt precis intill altanen. Här har vi sällskap av olika sorters fjärilar och surrande humlor och alla arbetar de så flitigt. Det är ett trevligt sällskap det där.
 
 
Fjärilsrabatten domineras av vår fina syrenbuddleja, även kallad fjärilsbuske. Nedtill växer lavendel och där bakom samsas både stäppsalvia och kärleksört. Alla ska dra till sig både fjärilar och humlor och det gör de sannerligen.
 
 
 
I Sverige finns det nästan 120 arter av dagfjärilar och det sägs att en av åtta är hotade. Fjärilarnas livsmiljöer förändras i takt med att vi brukar våra landskap mer. Och när deras värdväxter också hotas så blir det svårt för fjärilen, som ju är en så viktig pollinatör. Därför tänker jag att en liten fjärilsrabatt i varje trädgård kanske ändå skulle kunna bidra till att fjärilarna blir kvar ett tag till. 
 
 
I direkt solljus ser fjärilen så oerhört skör ut, nästan som den vore gjord av papper.

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Reply Anonym 3 september, 2015 at 20:14

  Så fina foton! Härligt med fjärilar och humlor i rabatterna! Oregano eller kungsmynta är ju också riktigt bra fjärils blommor! Det finns hos mig och jag har haft gott om fjärilar och humlor där! ?

 • Reply Emma 6 september, 2015 at 10:03

  Vissa djur väcker helt klart starkare känslor än andra <3. När Min lilla flicka fick leukemi fick jag så svårt att titta på änglar och ibland var fjärilarnas vingar lite för änglalika, jag associerade till änglar på något sätt. Nu är dock fjärilskärleken tillbaka :)
  Fint fångat på dina foton.

  • Reply annelie 6 september, 2015 at 10:07

   Tänk så tankarna kan gå och hur vi förknippar olika saker allt utifrån hur vi mår eller vilka känslor vi bär med oss. Dina ord berör och jag är så glad att kärleken till fjärilar är tillbaka. Varm kram till dig, Emma.

 • Reply Emma 6 september, 2015 at 21:46

  Tack Annelie,
  Jag är också glad att den är tillbaka :)

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.