Min trädgård

Höstsilverax – höstens ståtliga och väldoftande perenn

22 september, 2015
 
 
 
Höstsilverax ’Brunette’
 
När vi från altanen öppnar dörren till baksidan av trädgården står det först en gammal syrenbuske till höger som fått stå kvar från de gamla planteringarna och sedan har vi fortsatt och byggt på med en rabatt mot grannen som sedan rundar hörnet och fortsätter ganska många meter bort mot den stora öppna delen av vår trädgård. Det är detta jag kallar släntens plantering på baksidan, då det är en sluttande allmänning mellan oss och tomterna ovanför.
 
Nu har det hänt en hel del sedan dessa inlägg från 2013 men du kan få en bild av släntens plantering i inläggen här, här och här.
 
 
 
Höstsilveraxen fick ganska tidigt flytta in i våra nya rabatter efter att jag träffat på den hos goda vänner. Föll direkt för det mörka bladverket. Här på baksidan där det är morgon- och förmiddagssol trivs den utmärkt. Exemplaren på framsidan som står mer i full sol, men ändå i skydd av en häck, är dock lite mer svårflörtade. I år blommar dessa på baksidan mer än de någonsin gjort tidigare och det är så vackert.
 
Väldoftande, ja. Höstsilveraxens blommor doftar starkt, nästan som av parfym. När jag går ut på baksidan nu är det så att doften slår emot mig. Där den är placerad nu gör det mig ingenting. Jag ser till och med de vackra blommorna inifrån och jag störs inte av doften. Däremot skulle jag nog inte välja att plantera dem intill en sittplats även om det är en sen blommare och tillfällena då man sitter ute inte är lika många så här års. Bara så att ni vet. 
 
 
Knopparna är också så fina innan de stjärnformade vita blommorna slår ut. 
Höstsilveraxen är en riktig favorit i trädgården, särskilt bland mörkbladiga vänner.
Tycker verkligen om en perenn som blommar så här sent på säsongen.

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply Weronica - Living by W/Days and Weekends 22 september, 2015 at 09:36

  Så fint du fångat i det vackra ljuset. Höstsilverax finns inte hemma hos mig, men nog säljer du in den fint här. Tack för titten!

  • Reply annelie 22 september, 2015 at 13:52

   Tack, Weronica. Kan som du förstår varmt rekommendera den. Vacker hela säsongen med det mörka bladverket och så till sist belöningen med höstblomning och väldoft.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.