Mina tio

Mina tio • januari

31 januari, 2014
 
 
Njuter min lediga fredag och bestämmer mig för att haka på ‘Mina tio’, igångdraget av Weronica och som flera i bloggosfären snabbt inspirerats av. Det är verkligen roligt att samlas kring ett tema, ta del av andras listor och att hitta nya bekantskaper. Och det här uppslaget gillade jag – visst ska vi leva i nuet och blicka framåt men det är minst lika viktigt med tillbakablickar. Här kommer så mina tio för januari. 
 
 
Januari var månaden då jag av en slump hamnade i utmaningen #enkreativgrejomdagen2014 Ramlade på den på instagram och för hela januari fanns ett givet ord att skapa något utifrån. Alla bidrag fanns sedan att beskåda under nämnda hashtag på instagram liksom i en grupp på facebook. Mina egna bidrag har jag även lagt upp här på bloggen. Förutom att utmana mig själv till en lösning varje dag, har det roligaste varit att se allas tolkningar. Jag har ramlat över fantastiska illustratörer, begåvade skribenter och alla former av konstnärer. Idag är sista dagen och sen knyter jag ihop säcken. Resten av året får bli kreativt på andra sätt.
 
 
Inspirationen till att äta lite nyttigare, lite grönare och lite hälsosammare har infunnit sig. Ska bara försöka hitta de där gröna recepten som även barnen kan tänka sig att äta av. Ler fortfarande åt Lotta Lundgrens konstaterande i Historieätarna, att svenska folket äter vegetariskt en gång i veckan och då är det pannkakor. Nä, bättre än så borde vi kunna åstadkomma. Nu har jag samlat inspiration så februari får väl bli en prövomånad.
 
 
Naturen vilar just nu och jag gläds åt det snötäcke som kom till slut och som ger lite ljus åt tillvaron. Den här månaden har jag försökt komma ut i skogen på promenader, gärna med kameran som sällskap och bara andas. Januari har en förmåga att dra igång med buller och bång så det gäller att hitta de där mellanrummen.
 
 
Precis som Anna har jag njutit av brittiska dramaserien Dancing on the Edge. Finns på SVT Play men första avsnittet ligger bara kvar några dagar till, så skynda att titta och njut det prisbelönta dramat om förändringens tid i London på 30-talet. Och det är bara fyra avsnitt. Sådana serier gillar jag.
 
 
Den här månaden är det blomsterfrossa. Tulpaner, pärlhyacinter, ginst och ännu mer tulpaner.
  
 
Månaden då vi kör igång första födelsedagsfirandet i familjen. Sonen fyllde femton i år. Jösses vad tiden går. Tårta bjöds det på såklart. Glutenfri prinsesstårta och en no-bake-cheesecake med jordgubbstopping.
 
 
Det blev en paus i mitt läsande över jul- och nyårsledigheten. Det bara blev så. Jag som annars älskar att utnyttja långledighet med en bok i knäet. Nu har jag kommit igång igen. Alice Munro har jag läst för första gången, För mycket lycka. Gillade mycket, men något lyckopiller är det inte. Stundtals ganska mörk läsning men hon har en twist som jag tycker mycket om. Och så finns det något med noveller som tilltalar mig. Sen undrar jag hur hon bär sig åt när hon ger mig känslan att ha läst en hel roman, när jag i själva verket bara läst en novell på trettio sidor. Läsvärt. Och stundtals briljant.
 

 
Har ju skrivit tidigare om min senaste upptäckt, chailatten. Gjorde mig en kopp imorse. Ljuvligt gott. Visst är det så att vi njuter lite extra av de varma dryckerna den här månaden. Mörker, tända ljus, snöyra och varm kopp.
 
 
Jag älskar tidningar och kan lätt förköpa mig. Högarna med magasin växer och jag har bestämt mig för att bli bättre på mitt urval i år. Hinner ju inte riktigt läsa allt ordentligt heller. Så fick jag ett presentkort från en vän via Wrapp. Två månaders gratis prenumeration på Readly. Här finns ett urval magasin som man får fri tillgång till om man prenumerar på tjänsten. Nu tycker jag visserligen att det här med att bläddra är lustfyllt så vi får se hur länge jag tycker det är roligt att bläddra digitalt. Men roligt att prova på.
 
 
Och till sist. En ny frukostvana har jag blivit med den här månaden – bananpannkaka. Man mosar en halv banan, tillsätter ett ägg, blandar ihop och steker sen pannkakan gyllenbrun. Oerhört gott med tillbehör som hallon, apelsin och granatäpple. Och så har jag börjat strö över kokosflingor och lite kanel. Hur gott som helst.
 
Det var min januari. Imorgon vänder vi blad i almanackan och kör februari.

You Might Also Like

Inga kommentarer

  • Reply victoria - me and mike 31 januari, 2014 at 18:54

    Fina du – vilken härlig sammanfattning av januari. Och dina kreativa dagar har glatt mig mycket. Ha en fantastisk fredag ;-)

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.