Min blomstervärld

Kär blomma har många namn

9 augusti, 2013
 
Echinacea, Rudbeckia, Solhatt. Ja, kär blomma har många namn. Röd rubeckia med det latinska namnet Echinacea Purpurea kallas på svenska även för Röd Solhatt. En härligt ståtlig sensommarblommande perenn som med både färg och form ger struktur till trädgården. Echinacea kommer av grekiskans echinos som betyder taggig/igelkottslik, vilket syftar på blomdiskens taggar. Purpurea står för purpurröd. Släktet Echinacea finns nu i en uppsjö olika sorter och har blivit ett vanligt inslag i våra trädgårdar. Växten används också för att stärka immunförsvaret och mot lindriga infektioner. 
 
 
Echinacea Purpurea ’Magnus’, som du ser ovan och som växer i vår soliga slänt blir runt en meter hög. Echinacean älskar sol och trivs i väldränerat läge. Den är mycket tålig och drabbas sällan av sjukdomar. Just sorten ’Magnus’ valdes till Årets Perenn 1998. Det lite speciella med ’Magnus’ är att kronbladen står rakt ut, istället för att hänga ner som på så många andra av sorterna.
 
 
Echinacean ska gå att både dela och fröså, men det är inget jag har provat ännu. ’Magnus’ har endast hängt med i ett par år, så han får etablera sig ordentligt först. Växten är också tacksam att använda som snittblomma. Det som också är roligt med Echinacean är att den drar till sig både humlor och fjärilar. Det är ständigt besök i rabatten och det surrar härligt. 
 
En annan sort som växer på vår framsida är Echinacea Purpurea ’Alba’. En vit echinacea där bladen vid full blomning hänger ner. Kan inte riktigt sluta fascineras av denna fantastiska blomma och dess olika stadier. Det nästan grafiska mönster som framträder och som byter karaktär allt eftersom blomman utvecklas. Att den går från grönaste grönt till brons. Från små taniga kronblad till ståtliga och breda sådana.
 

Visst är den fantastiskt vacker!

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply Victoria 9 augusti, 2013 at 11:24

  Ja verkligen fantastisk, både den vita och den purpurfärgade. Har aldrig provat någon av dessa i min trädgård men efter att ha sett dina bilder får det nog bli några snart :-)

  • Reply annelie 9 augusti, 2013 at 19:42

   Vad roligt att kunna inspirera dig, Victoria. Och vad kul att du tittar in här och även skriver ett par rader :) Kan verkligen rekommendera en echinacea i rabatten.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.