Min blomstervärld

Min gotländska flora

30 juli, 2013
När jag är på Gotland om somrarna älskar jag att plocka en bukett blommor på promenaden eller så bara njuter jag av all blomsterprakt längs vägarna som känns så speciell just där jag är. Tänkte jag skulle visa några av de blommor som möter mig på promenaden och som känns speciella för mig. Nu hann inte jag och kameran med alla fina sorter, men här kommer ett urval.
 
 
Till höger ses en av mina favoriter, Björnlokan som jag tycker är så vacker i all sin enkelhet. Både fröställning och utslagen. Högst upp till vänster, Älgört, som växer runtom i hela landet och som jag nyligen läste här hos Underbaraclara att man kan göra saft på. Nästan som när man gör flädersaft. Kanske något att prova?
 
Längst ner till vänster, fina Smällglim. Läser här att den på Gotland heter Tarald (Tårvållaren) – ”Ett namn, som skall stå i sammanhang med tron på örtens verkan på vissa små trollväsenden, nemligen att vålla dem stor sorg och bittra tårar om de råka vidrör den, hvilket de sålunda noga akta sig att göra, hvarigenom åter örten blir mot dem det säkraste vapnet (Dybeck).” Ur Utkast till svenska växterna naturhistoria I av C.F. Nyman (1867).
 
 
Vallmon förstås. Det finns inte mycket som är vackrare än ett vallmofält i full blom. Så att man tappar andan. Och så Vägtisteln, som växer i varenda dike och vägren och som jag tycker är så vacker. Åkervädd, med sina små violetta blommor som sitter samlade så fint. Och så den blomma som nog mest symboliserar Gotland för mig – Cikoria. Blommar i juli-augusti och kan bli meterhög. De ljusblå blomkorgarna sitter i små grupper längs de greniga stjälkarna. Både blad, blommor och knopp är ätliga och i krigstid rostade man roten till kaffesurrogat.
 
 
Ja, och så finns det ju en blomma till som måste finnas med i samlingen, Blåeld. Så vacker, både ensam och på stora blåa fält. Just den här bilden togs med mobilen tidigt en morgon på promenaden till brevlådan. Morgonsolens strålar letar sig fram ovanför klinten.
 
Och allt det här, det är sommar för mig.

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply Cissela 30 juli, 2013 at 12:12

  Så kul att läsa detta inlägg när jag precis har varit på Gotland :)
  Björnlockan blev min stora favorit!
  Fina bilder som alltid Annelie…

  Kram på dig!

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.