Min blomstervärld

Rabattens stora stjärna

27 juni, 2013
 
Visst märker jag hur ofta jag skriver att det är en av mina favoriter när jag presenterar olika perenner ur mina rabatter. Men när det gäller just perenner tror jag att man kan ha hur många favoriter som helst. Och jag har bara favoriter i mina planteringar. Vi trivs liksom bäst ihop.
 
 
Dagens perenn är en riktigt stor favorit. Astrantia – från grekiskans aster, stjärna – Major, större. Eller Stjärnflocka. En lite gammaldags mormorsblomma, även kallad Mormorsbrosch, som hör till våra gamla växter som troligtvis funnits sedan 1700-talet. Kommer ursprungligen från Syd- och Mellaneuropa. Stjärnflockan tillhör familjen flockblommiga växter och är en flerårig ört. Valdes till årets perenn 2005.
 
 
Stjärnflockan har ett upprätt växtsätt och står stadigt. Stjälkarna förgrenas och bjuder på flera blomflockar. Blommar från juni till september och trivs i både sol och halvskugga. Kräver ingen särskild skötsel så länge den får fukt. Stjärnflockan går bra att dela men sprider sig också med frön, så man kan få många nya små plantor att ta hand om och utöka rabatterna med. Jag brukar klippa bort vissna blommor och bjuds då på blomning långt in i september, då den får sällskap av höstanemonerna.
 
 
Det finns dock en ny liten skadegörare som angriper just Stjärnflocka och det är Minerarflugan, som lägger ägg inne i bladet och dess larver orsakar sedan fula rostfläckar. Jag brukar plocka bort de angripna bladen och slänga dem i soptunnan. Mina stjärnflockor står lite längre in i rabatten och då syns inte angreppen så tydligt.
 
 
Blommorna går från lätt rosa eller gräddfärgade med gröna inslag, till röda eller starkt rosa. Stjärnflockan är tacksam att använda till buketter och står länge. I rabatten passar den ihop med det mesta. Akleja, Stäppsalvia, Ormbunkar, Daggkåpa, Hosta, Sköldpaddsört, Strandveronika eller varför inte Höstsilverax Brunette och Rödbladig alunrot.
 
Till en början kan man tycka att Stjärnflockan är rätt oansenlig och inte särskilt iögonfallande. Men gå lite närmare och studera detta naturens mirakel. De små spetskuddelika blommorna, som en välfylld nåldyna, en halvcirkelformad flock blommor som vilar i en krans av graciösa blad.  Jag lovar dig, med tiden blir Astrantia Major ett oumbärligt inslag i din trädgård.
 
 
På Instagram häromdagen skrev fru_aberg följande om Stjärnflockan:

”Så anspråkslös vid första anblick,
sedan när man tittar närmare är det som att se in i universum.”

 
Precis så är det.
 

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply Nilla Tankebubblor 27 juni, 2013 at 21:29

  Jättefina!

  • Reply annelie 28 juni, 2013 at 21:46

   Tack! Vad roligt att du tittar in här :)

 • Reply Almbacken 27 juni, 2013 at 22:00

  Åh, så ljuvliga. Fina bilder också!

  Kram,
  Maria

  • Reply annelie 28 juni, 2013 at 21:46

   Varmt tack, Maria och kram.

 • Reply Kristinas oas 27 juni, 2013 at 22:33

  Så fina bilder! Stjärnflockan är en stor favorit här också. Underbara blommor och just att de står så länge i rabatten är ju ett klart plus.

  • Reply annelie 28 juni, 2013 at 21:46

   Tusen tack! Håller med, det är underbart med lång blomning. Tack för att du tar dig tid att skriva några rader.

 • Reply Pia 28 juni, 2013 at 06:57

  Så fina! Både bilder och blomma. Får nog sättas upp på önskelistan :)

 • Reply LiseLotte 10 juli, 2013 at 12:36

  Men jösses!!
  Jag har ju missat att du har blogg också. Där är ju blomman jag tokgillade på Instagram.

  aka southlakepics

  • Reply annelie 10 juli, 2013 at 16:29

   Hihi, där ser man :) Är fortfarande ganska ny i bloggosfären. Precis, där är stjärnflockan. Vad kul att du hittade hit, och ännu roligare att du skrev en rad. Välkommen åter <3

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.