Min blomstervärld

Calendula officinalis

31 augusti, 2014
 
Ringblomman, så vacker i all sin enkelhet. För några år sedan sådde jag en hel påse i två av våra odlingslådor och de frösår sig väldigt lätt så varje år kommer det sedan dess nya ringblommor i vår odlingshörna. Det känns som en ren bonus varje trädgårdssäsong. Och så är de ju så vackra!
 
 
Ringblomman är verkligen lättodlad och oerhört tacksam. Den blommar länge, till långt in på hösten och första frosten. De trivs i soligt läge och ser man till att klippa bort det vissna så orkar nya knoppar titta fram och blomma ut. På fröpåsen står att de ska gallras och inte sås så tätt, men det där har jag aldrig haft tålamod med utan jag bara strör ut fröerna och det går precis lika bra. Ringblomman är ett väldigt vackert sällskap till både grönsaksodling och kryddland.
 
 
Ringblomman är dessutom ätlig och kan användas som dekoration till både mat och bakverk. Torkad kan den blandas ner i teburken. Den ger riset en saffransgul färg om man låter kronblad koka med. Och så har den många läkande egenskaper. Egentillverkad ringblomsolja kan användas till småsår och torr hud. 
 
Vacker blomma med många egenskaper och goda sidor.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.