Min blomstervärld

Hippeastrum

16 januari, 2014
 
 
Jag bjuder på lite amaryllisfrossa så här efter både jul och tjugondag Knut. Min vita amarylllis blommade så fint både innan och under julhelgen och sen bestämde den sig för att bjuda på ännu en stängel med vita klockor. Tacksam. Speciellt som de fjolårslökar jag förvarat i källaren aldrig bjöd på några stänglar. När jag planterade om dem sköt de genast upp gröna blad – som om de inte gjort annat än väntat på ny jord och lite vatten. Men sen blev det inget mer än just blad. Det är ju en liten chanstagning det där med att spara och väcka liv i gamla lökar. Ifjol lyckades jag alldeles utmärkt, men de kanske hade gjort sitt nu. Desto gladare blir man ju av ett sådant här exemplar då. Och ja, jag är mer än förtjust i just vita blommor. Det är väl något med dess enkelhet och elegans som tilltalar mig så. 
 
 
Amaryllis, eller Hippeastrum, är hybrider i familjen amaryllisväxter och kom till Europa på 1700-talet. Linné var den som gav en tidig art namnet Amaryllis equestris, från latinets equus som betyder häst. Däremot grupperade han den i samma släkte som den sydafrikanska kapamaryllisen, Amaryllis belladonna, vilket var fel och uppdagades först under 1800-talet. En viss D.W. Herbert publicerade då namnet Hippeastrum för de sydamerikanska arterna. Det sägs att hans avsikt var att namnet skulle betyda riddarstjärna, vilket den även kallades till en början. Ordagrant betyder det däremot ’ryttarstjärna’. Historien säger att Linné valde equestris då han liknade de två högbladen på stängeln vid ett par öron på en häst. Med lite god fantasi kanske man kan se det. Vacker är den hursomhelst. (Källa Wikipedia)
 
 
Du vet väl att amaryllisen också är en oerhört tacksam snittblomma som står länge och väl? Jag skar av den sista stängeln och satte i hög vas då den fick lite problem med balansen i kruka. Ett diagonalt snitt och kallt vatten och gärna i en hög vas så att den står stabilt. Man kan till och med hänga amaryllisen med ett vackert band, upp och ned i ett fönster. Då vattnar man i stjälken och fyller på efterhand. Vackert!

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply The Place To Be 17 januari, 2014 at 00:55

  Jättevackert! Ja visst är de fina! Speciellt som snittblomma tycker jag!

  Kram Malin

  • Reply annelie 17 januari, 2014 at 14:19

   Håller med Malin, mycket vacker. Såg dig inte på Formex idag ;-) hoppas du hade en fin och inspirerande dag. Mycket var det!

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.