Min blomstervärld

Det här med att frossa i våren. Innan den kommit.

12 februari, 2014
 
Jag verkligen älskar, älskar, älskar tulpaner. Alla de sorter i alla dess färger. Jag läste att det finns 6 000 tulpansorter i världen och att vi i Sverige odlar 400 stycken av dem. Och varje år köper vi svenskar – håll i er nu – 130 miljoner tulpaner. Det är rätt många buketter som bärs hem under högsäsongen, som ju pågår nu. Från januari till april är det säsong för tulpanen även om man kan se den redan före jul. Dock till ett något högre pris. 
 
 
När jag kommer hem med en bukett snittar jag den alltid rakt av och ställer med plasten på i kallt vatten, en timme eller två. Om jag kommer ihåg bär jag ner tulpanerna i matkällaren över natten. Där är det svalt vilket tulpanerna tycker om och oftast förlänger jag deras livstid med flera dagar på det sättet. Det är som sagt bara det där med att komma ihåg. 
 
 
Önskar så att jag kunde frossa i tulpaner i min trädgård och njuta dem på nära håll i jorden. Men det är ingen idé med de rådjur som finns häromkring. Har några enstaka lökar som återkommer år efter år och ibland sätter jag hönsnät över dem för att jag åtminstone ska kunna få se dem gå i blom. För annars är de avknipsade förr än jag anar. Ifjol hade jag planterat en stor kruka med fina penséer och ställt på framsidan. Morgonen efter såg det ut som ett vilt party utspelats under natten. Penséer utslängda överallt, hela plantorna uppryckta. Något som de aldrig gett sig på tidigare och som jag tog för säkert, men det tog de ingen hänsyn till. Och man blir så besviken.
 
 

Men jag frossar i tulpaner inne. Köper hem en ny bukett varje vecka, oftast inför helgen. Ibland får de breda ut sig i en stor vas, men ibland delar jag upp dem och njuter av på flera platser. För den kommer ju nu, den där längtan efter våren. Det känns en aning ljusare om morgonen när jag går hemifrån och det är fortfarande ljust när jag lämnar jobbet. Snön har smält undan och det gröna tittar fram. Det känns lite som att vi framkallar våren genom att njuta i förtid av den blomning som komma skall. Eller så ger den oss åtminstone hopp om våren, den där buketten med tulpaner.
 
Med hopp om en fin dag till er alla, både trogna och nya besökare. Stort tack för alla fina kommentarer jag fått de senaste dagarna, de värmer. Den här buketten blir på ett sätt till er med. Tack för att du tittar in.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.