Min blomstervärld Min trädgård

Salvia i rabatt och på tallrik

26 juni, 2014
 
Nu blommar stäppsalvian i släntens plantering. Är så glad för mina ’Caradonna’ som breder ut sig så vackert och bjuder vackert bladverk och blålila blomning. Tycker den är oerhört vacker ihop med daggkåpan. Om man vill få en andra blomning på sin stäppsalvia kan man klippa den direkt efter första blomning, så utvecklas de knoppar som ligger och vilar i bladvecken. Har man tur kan andra blomningen vara ända in på hösten. Man ska klippa rätt hårt och inte vänta för länge. Det gynnar bara tillväxt och blomning. En lättskött och ståtlig stäppsalvia.
 
 
’Caradonna’ är också vackert sällskap till det röda bladverket hos den japanska lönnen.

 
 
 
En annan salvia är den som växer i odlingslådorna bland andra kryddväxter. De här exemplaren hämtade jag hos en god vän för ett par år sen och nu tar de nästan över lådan. Just nu blommar de så vackert. Älskar kontrasterna lila blomning mot järnvitriolgrå låda och gårdssingel. Salvian är dessutom grön hela året.
 

 
 
Nu går det inte åt några stora mängder salvia i köket men så länge den utgör en så vacker bas i kryddlådan får den hållas. Har också märkt att den är mycket populär hos humlor och bin vilket ju är toppen. Ni vet väl att antalet bin och humlor kraftigt minskar i både Sverige och världen så vi behöver alla hjälpas åt att plantera blommor och kryddor som de tycker om. Här kan du läsa mer om krisen som påverkar oss alla.
 
 

En flitig arbetare i lådan med kryddsalvia.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.