Min blomstervärld

Tid för cyklamen, en färgklick i mörkret

25 september, 2014
 
 
 
Det är tid för cyklamen. Den krukväxt som jag gärna köper hem redan i sensommartid och ställer ute i kruka, då gärna minicyklamen. Men den är också vacker i samplanteringar ute med andra höstblommor som murgröna, prydnadskål, ljung och silverbladiga växter. Cyklamen hamnar på topp-tio-listan över de krukväxter vi svenskar gärna köper hem. Och visst är det något visst med de nickande, liksom svajande blommorna. Som energikickar i höstmörkret. Cyklamen finns i olika nyanser av vitt, rosa, cerise, purpur och rött. En del är tvåfärgade och en del fransiga. Bladverken kan också variera. När jag senast besökte Ulriksdal så köpte jag med mig hem några riktigt fina exemplar från deras egen odling. I en stor vit blomsterskål har jag en rosa blandning av en enfärgad, en fransig och en tvåfärgad. De lyser upp rummet och blir som en veckans bukett mitt på bordet. 
 
 
En del tror att cyklamen är svårskött men det håller jag inte med om och tänkte därför dela med mig av några tips. För visst ska ni ha en färgklick där hemma nu när höstmörkret smyger sig på. Viktigaste tipset är att inte vattna för mycket. Vattna istället när den börjar nicka lite. Och vattna helst underifrån. Varken knölen eller bladen tycker om att få vatten på sig. Cyklamen trivs i svala grader så ett uterum eller inglasad balkong går utmärkt. Den klarar till och med en liten frostknäpp men inte flera minusgrader. Blommor och blad som vissnat tas bort med en gång genom att ryckas upp, så att de tas ända från knölen. På så sätt förhindrar man gråmögel. Cyklamen kan stå ljust men man får passa den lite om den står i starkt solljus. Så här års tycker jag det går bra.
 
 
 

Det allra bästa tipset jag fått är hur man enkelt kan rädda en nickande cyklamen genom att lägga några isbitar under krukan och sakta låta dem smälta och låta blomman ta till sig av det kalla vattnet. Det är precis som att cyklamen får sig en kalldusch och repar sig snabbt och blir lika fin som tidigare. Ett tag provade jag att vattna mina cyklamen enkom på det sättet och de trivdes hur bra som helst. Då stod de också lite dragigt i ett lägenhetsfönster så det kan såklart ha bidragit, men prova dig fram. Det här praktexemplaret till cyklamen som fanns på Ulriksdal kunde jag bara inte lämna kvar. Som en bak-och-fram-blomma. Som nickar men ändå tittar upp. Som har en baksida som är så fantastiskt vacker. Som små parasoller. Som jag njuter. 
 
 
 
 
Visst är den vacker!

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.