Mjuk blodapelsinkaka med kardemumma, glutenfri

19 januari, 2019
mjuk blodapelsinkaka glutenfri

Provade något nytt i mitt kök, en mjuk blodapelsinkaka med kardemumma. Blev inspirerad att försöka få till en glutenfri variant när jag såg att vännen Fredrik lade upp ett recepttips på en sådan där fin upp och ner-kaka. Eftersom han hade använt en vanlig sockerkakssmet som bas tänkte jag att det borde gå att få till. Det är en ganska rolig kaka att baka, just för att den blir så effektfullt dekorerad med apelsinerna. Apelsinskivorna kokas i en sockerlag som man sedan skedar över den färdiga kakan. Det gör att den blir lite extra söt och saftig.

En mjuk blodapelsinkaka i all sin enkelhet

När familjen smakade på kakan så sade de att de är så bortskämda med betydligt godare bakverk så kanske att kakan var lite tråkig. För det första vet de att jag alltid vill ha deras ärliga synpunkt. För det andra kan jag hålla med dem. Men om du längtar efter en helt vanlig glutenfri sockerkaka med smak av kardemumma som du piffar till lite med en citrusdekoration så kanske denna kaka ändå är något att ge sig på!

stilleben citrus

Nybakat i citrustider

Tycker själv att jag fick till ett fint grundrecept på glutenfri mjuk kaka och att den faktiskt smakade som den där kardemummakakan med vetemjöl jag bakar om somrarna. Den blev porös och på gränsen till lite smulig. Men god! Tänker att man kan krydda kakan med det man tycker om, det behöver ju inte vara vanilj och kardemumma. I den här kakan hade jag också i pressad saft och rivet skal från blodapelsinerna. Blodapelsiner, ja. Jag älskar citrusfrukter och har så alltid gjort. I år är blodapelsinerna så oerhört goda och jag köpte glatt hem ännu en påse för att baka denna kaka. Vilken besvikelse när just dessa inte alls var röda men så kan det gå! Det blev en mjuk blodapelsinkaka i alla fall.

mjuk blodapelsinkaka glutenfri

Mjuk blodapelsinkaka, glutenfri

Bakform 23 cm Ø
Ugnsvärme 175°

Mjuk kaka:

3 ägg (rumsvarma)
180 g (2 dl) strösocker
100 g smör, smält
100 g (1 dl) mjölk
120 g (2 dl) durramjöl
40 g (1 dl) mandelmjöl
70 g (1 dl) potatismjöl
20 g (2 msk) Fiberhusk
1-2 tsk hel kardemumma. nystött
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 tsk bakpulver
en nypa salt

Apelsinsmak och dekoration:

2-3 blodapelsiner, beroende på storlek
(2 till dekoration och 1 för pressad saft 3-4 msk + rivet skal)
2 dl strösocker
1 dl vatten

Förberedelser

Sätt ugnen på 175°. Ta fram en sockerkaksform som du smörar i både botten och runtom. Ta fram ett bakplåtspapper och ställ formen på papperet och markera runtom botten med en penna. Klipp ut rundeln strax innanför ritade linjen. Placera rundeln och tryck fast den lite mot smörade botten. Bröa nu sidorna med mandelmjöl.

Börja med apelsinerna. Skär dem i tunna skivor, så många att det räcker att täcka botten på formen. Mina apelsiner var små så jag behövde två. Den tredje apelsinen pressade jag. Koka nu sockerlagen. Lägg vatten och socker i en kastrull och koka upp. Lägg i apelsinskivorna och koka dem tills de mjuknat, ca 5-10 minuter. Ta upp apelsinskivorna och lägg dem på en skärbräda eller ett fat. Låt sockerlagen koka vidare tills den blir simmig och lite sirapsaktig. Ställ åt sidan. Denna ska du sedan skeda över den gräddade kakan. Apelsinskivorna placerar du i botten av sockerkaksformen så att de ligger mot varandra (se bilden ovan).

Förbered gärna alla moment genom att placera ägg och socker i en stor bunke. Väg upp smöret och börja smälta på svag/medelvärme i en liten kastrull. Häll upp mjölken. Väg upp alla torra ingredienser i en egen bunke (bara att ha en bunke på vågen och nolla mellan varje ingrediens). Riv skalet och pressa saften ur en av apelsinerna.

Vispa och grädda

Börja nu med att vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa med elvisp i minst 3 minuter men gärna 5. Häll mjölken, apelsinsaften och det rivna skalet i det smälta smöret. Nu ska blandningen med smör-mjölk och de torra ingredienserna blandas i, men varva dem och tillsätt lite i taget. Sikta gärna ner de torra ingredienserna. Börja med att hälla i lite av smöret, vispa om på låg hastighet. Sikta ner lite av det torra och vispa om. Fortsätt att varva så tills allt blandats i. Rör gärna om med en slickepott det sista så att inget torrt ligger kvar i botten av skålen.

Nu ska formen fyllas och jag skedade försiktigt över smeten tills apelsinskivorna var täckta. Sedan hällde jag över resten av smeten. In med formen mitt i ugnen och grädda kakan i 45-50 minuter. Känn med en sticka att den är färdiggräddad. Låt nu formen stå i 10 minuter så att kakan stannar. Stjälp sedan upp den på ett fat eller skärbräda. Lyft av formen och dra försiktigt bort bakplåtspapperet. Skeda nu över resten av sockerlagen. Låt kakan svalna. Ät upp.

mjuk blodapelsinkaka glutenfri

mjuk blodapelsinkaka glutenfri

Hoppas nu att jag med en mjuk blodapelsinkaka inspirerat dig till lite bakning. Och om du bakar kakan får du gärna höra av dig och berätta vad du tyckte. Och om du kanske gjorde något annorlunda eller smaksatte med annan krydda. Alltid lika roligt att höra från er!

Ännu mera apelsin

Om du tycker om att baka med apelsin, så hoppas jag att du inte missat mina ljuvliga mandelkakor med saffran och apelsin.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?