Nu i citrustider så njuter jag verkligen av apelsiner och passar även på att baka med dem. Nu senast blev det en mjuk kaka med blodapelsin och vallmo. Kakan är glutenfri och bakad på naturligt glutenfritt durra- och mandelmjöl. Jag är barnsligt förtjust i bakverk med citron och vallmo så tänkte det kunde vara gott med de knastrande små fröna även i kaka smaksatt med apelsin. Det var det!
Till denna mjuka kaka ska smöret vara rumsvarmt. Du får gärna ta fram det i god tid och lägg då även fram ägg och mjölk så att alla ingredienser har samma temperatur. Jag förvarar mitt mandelmjöl i kylen så även det mäter jag upp och ställer fram.
Mjuk kaka med blodapelsin och vallmo, glutenfri
Ugn 175°
Form som rymmer 1,5 liter
150 g rumsvarmt smör
175 g (2 dl) rårörsocker
3 ägg
180 g (3 dl) durramjöl
70 g (1 dl) potatismjöl
60 g (1,5 dl) mandelmjöl
3 msk vallmofrön
20 g (2 msk) Fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
0,25 tsk salt
70 g (3/4 dl) mjölk, valfri sort
2-3 apelsiner beroende på storlek – rivet skal av 2 st apelsiner och 1 dl nypressad apelsinsaft
Glasyr:
120 g (2 dl) florsocker
1-2 msk pressad apelsinsaft
Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en form som rymmer 1,5 liter.
Vispa smör och socker pösigt med elvisp, låt det gå två minuter. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa runt mellan varje ägg. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke, rör om och tillsätt till smörblandningen tillsammans med mjölk, rivet apelsinskal och pressad saft från apelsinerna.
Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter. Känn med en provsticka att den är färdig. Låt formen stå en kvart och vänd sedan kakan upp och ner på en skärbräda och låt kallna helt.
Om du vill kan du blanda ihop en glasyr av florsocker och pressad apelsinsaft som du häller över kakan. Blir lite extra sött och gott. Och vackert.
Om du skulle vara allergisk mot mandelmjöl kan du använda solroskärnor som du mixar till ett mjöl, det brukar gå fint.
Det här är en mjuk kaka som blir riktigt saftig och god. Som med många mjuka kakor är den allra godast nybakad. Jag valde att baka min kaka i en avlång form men självklart går det lika bra att använda en rund form. Då hade jag nog använt den som är 24 cm i diameter.
Ännu mera blodapelsin
Om du vill baka ännu mera med blodapelsin så kanske denna upp-och-ner-kaka med blodapelsin och kardemumma kan smaka.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Annika
Så bra idé med blodapelsin i kakan!! Jag brukar göra den med citron och det är verkligen en favorit till sommarens fikastunder.
Alla älskar den. Blodapelsiner är ju det bästa just nu, förhöjer livet. Jag har bunkrat och vi gör fruktsallad varje dag nästan. Tack för blodapelsinerna Sicilien och tack för inspirationen du bjuder på.
Kram Annika
Annelie Andersson
Tusen tack för dina fina ord! Älskar både citrus och vallmo. Nu är ju bästa tiden så helt rätt att njuta som du gör. Så gott!