Morotssoppa med apelsin och ingefära

22 januari, 2017
Morotssoppa

En len morotssoppa med smak av apelsin och ingefära. Den här årstiden smakar en värmande soppa alltid bra och soppa står allt som oftast på vår veckomeny. Att använda morötter som bas i soppan gör att det blir både krämigt och lite sött. Här balanseras sötman med hjälp av både kokosmjölk, apelsin och ingefära.

Det här är enkel vardagsmat som går snabbt att tillaga. Dessutom är det billigt, nyttigt och gott.

Morotssoppa månadens gröna

Receptet är tänkt för 4 personer men det blev lite över, så räkna med fyra portioner plus en matlåda. Soppan kostade ca 10 kr per portion. Då är både morötter, lök, vitlök, buljong, ingefära, apelsin och kokosmjölk ekologiskt. Istället för ingefära kan du smaksätta med chili. Det är gott med den där lilla hettan,

Morotssoppa med apelsin och ingefära

Min dotter samlar på servisen Gröna Anna och har bland annat de här två gigantiska tekopparna. De rymmer ca 6 dl och är ett väldigt trevligt sätt att servera soppa på. Du kan förstås även servera soppan som förrätt och då i lite mindre koppar. Jag tycker överlag att det är väldigt trevligt att servera ätbart i koppar. En god dessert i en söt liten kaffekopp kan göra upplevelsen ännu mer smakrik.

Är du väldigt förtjust i morötter så tycker jag att du ska kolla in mitt grytbröd med morot och chili. Jag tror att det kan bli väldigt gott att servera till soppan. Hoppas nu att det smakar med en värmande morotssoppa med apelsin och ingefära.

Morotssoppa

Morotssoppa med apelsin & ingefära

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
4-5 portioner
45-60 min

En len morotssoppa med smak av apelsin och ingefära. Servera gärna soppan med goda tillbehör. Hemma hos mig fanns rostade kokosflarn, granatäpplekärnor och pistagekärnor. Det är också gott att servera soppan med en klick iMat fraiche och hackad persilja eller koriander. Och så smakar förstås ett nybakat bröd alldeles utmärkt till soppan.

Ingredienser:

800 g morötter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

8-10 dl vatten

2 msk grönsaksbuljong (vegetarisk och utan jäst, jag använder denna)

1 burk (400 ml) kokosmjölk

1 apelsin, skal och saft

1,5 msk riven färsk ingefära

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skala morötterna och skär dem i slantar.

2. Skala och hacka gul lök och vitlök.

3. Lägg allt i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljong och kokosmjölk. Börja med 8 dl vatten och späd eventuellt med mer i sista steget när du mixar soppan.

4. Skala av två stora bitar apelsinskal och låt dem koka med. (Det går också bra att istället riva skalet och tillsätta med saften i steg 6.)

5. Koka upp soppan och låt koka på medelvärme i ca 20 minuter. Känn med provsticka att morötterna är mjuka.

6. Plocka upp apelsinskalen. Tillsätt pressad apelsin (och ev rivet apelsinskal) och riven ingefära och mixa soppan slät.

7. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Salta och peppra.

8. Servera gärna morotssoppan tillsammans med goda tillbehör, t ex rostade kokosflarn, granatäpplekärnor och pistagekärnor.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?