Mustigt bröd på överblivet kaffe

14 mars, 2021
mustigt bröd med kaffe

Mustigt bröd på överblivet kaffe, fint rågmjöl, vete och en näve russin bakades häromdagen. Jag hade helt missbedömt åtgången på kaffe och fick en hel del över. Ni vet så pass att det inte känns helt rätt att låta det gå till spillo. Så jag använde kaffet som degvätska, tillsatte lite vatten bara, och bakade brödet på fint rågmjöl och vetemjöl. Hade i lite sirap, russin och stött fänkål.

Det blev riktigt gott. Mustigt och tungt. Jättegott i tunna skivor med gott pålägg. Med andra ord, nästa gång du får kaffe över – spara slattarna och baka ett kaffebröd!

Mustigt bröd på kaffe med russin

1 stort bröd
Ugn 250-225 grader

20 g färsk jäst
500 g (5 dl) kallt kaffe och/eller vatten
70 g (0,5 dl) sirap
60 g (1 dl) russin
1,5 tsk salt
1 tsk hela fänkålsfrön, stöts i mortel
165 g (3 dl) fint rågmjöl
540 g (9 dl) vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt kaffe/vatten, sirap, russin och kryddor. Rör om. I med rågmjölet och tillsätt sedan vetemjölet. Börja med hälften och tillsätt sen lite i taget. Jag körde degen i assistenten och arbetade den på lägsta hastigheten i drygt 5 minuter. Knåda tills degen börjar släppa från kanterna och känns smidig. Tillsätt lite mera mjöl om du tycker degen känns kladdig. Men ta bara lite i taget.

Täck bunken med plastfolie/bakduk och låt jäsa i 1 timme. Sätt på ugnen (250 grader) strax innan degen jäst klart så att den blir riktigt varm.

Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda lätt. Arbeta samman och forma till en limpa eller till ett runt bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med handduk och jäs i 30 minuter. Innan du sätter in brödet i ugnen kan du pudra över mjöl och snitta i valfritt mönster. Till exempel tulpaner och blad. Men det går lika bra med ett par enkla snitt.

Placera brödplåten strax under mitten och sänk ugnsvärmen till 225 grader. Grädda brödet i ca 40 minuter (om du testar med termometer ska brödet ha 95 graders innertemperatur). Flytta över det färdiggräddade brödet till ett galler och låt svalna. Om du vill ha en blankare yta kan du pensla brödet med lite sirap utrört med vatten (eller kaffe).

Hoppas det smakar!

Här nedan kan du se ett klipp från Instagram när jag snittar just detta bröd.

https://www.instagram.com/p/CMWfpdrnqZ1/?utm_source=ig_web_copy_link

Ännu mera kaffebröd

Om du gillar att baka med kaffe vill jag tipsa dig om min glutenfria kavring med kaffe och kladdkakan med kaffe och choklad. Ännu fler godsaker finns i form av chokladbollar med brynt smör och denna veganska choklad- och kaffeglass. Men du får heller inte missa enklaste kaffeglassen som görs på bara 3 ingredienser.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.


Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?