Nattjäst bröd på ölandsvete och vetemjöl från Gotland

17 augusti, 2021
nattjäst bröd ölandsvete

Nattjäst bröd blir ju så gott och är ett härligt sätt att baka på. Jag hade kvar av ölandsvete i en påse och med hem från Gotland följde i vanlig ordning ett par påsar mjöl från Labans Kvarn. Jag bakade på hälften av varje och det här brödet blev så gott!

Igår delade jag ett klipp på Instagram där jag snittade brödet och ni var flera som önskade receptet, så det kommer såklart här. Skrev också att jag förstår att detta kanske inte är mjölsorter som alla har på hyllan men att man såklart kan anpassa receptet. Fick då tipset att ölandsvete bland annat finns på Lidl vilket jag inte kände till. Mjölerna från Labans Kvarn finns ofta på min lokala COOP men säkert på flera ställen. Det är skillnad på mjöler så prova dig gärna fram med olika sorter. I detta nattjästa bröd gör verkligen ölandsvetet skillnaden. Om du inte hittar det så blir det också gott att använda hälften fullkornsdinkel, häften siktat dinkel.

Lite om ölandsvete och nattjäst bröd

Första baket med ölandsvete gjorde jag på bara ölandsvete vilket inte blev så lyckat. Många skriver att det helst ska blandas med t ex vetemjöl och jag förstår nu varför, men man måste ju prova sig fram! Ölandsvete är en vetesort som kommer från speltvete (dinkel) och är ett gammalt kulturspannmål. Odlas förstås på Öland men även i södra Sverige och i Danmark. Det är ett mjöl med högre proteinhalt (ca 15%) och ger ett smakrikt, saftigt och lite kraftigare bröd. Det får dessutom en härlig färg och struktur och känns mer som ett fullkornsbröd.

Jag bakar gärna på detta sätt, med bara lite jäst, kallt vatten och många jästimmar. På så sätt får degen utvecklas i lugn och ro, vilket ger både ett väldigt gott, smakrikt och fint bröd.

Jag upplevde degen som något känslig, men insåg sen att jag gott kunde ha gjort en del av snitten djupare. Det tar jag med mig till nästa gång.

nattjäst bröd ölandsvete

Nattjäst bröd på ölandsvete och vetemjöl från Gotland

Ugn 250°
1 stort bröd

3 g färsk jäst, som en stor ärta i storlek
350 g (3,5 dl) kallt vatten
250 g (4 dl drygt) ölandsvete
250 g (4 dl drygt) vetemjöl
35 g (2 msk) sirap eller honung
1,5-2 tsk salt

Rör ihop alla ingredienser till en tjock smet. Du behöver inte knåda eller arbeta med degen. Jag använder en trägaffel att röra samman allt med och sen tar jag en slickepott och drar ihop det sista med till en rund boll. Degen ska vara lätt kladdig. Täck med plastfolie, lite löst så att luft kommer in. Låt stå framme på köksbänken och jäsa över natt i rumstemperatur, gärna i 10 timmar.

Sätt ugnen på 250° (se tips nedan om att ställa en sliten plåt/form i kalla ugnen) så att den blir riktigt varm. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra varsamt ut degen till en fyrkant. Gör som ett paket och vik in kanterna mot mitten, först från ovan- och underkant och sen från sidorna. Nyp eventuellt ihop skarvarna. Vänd på paketet och liksom snurra degen mellan händerna samtidigt som du varsamt formar den med händerna för att spänna ytan och göra den slät. Forma till ett runt bröd eller en avlång limpa. Lägg över på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 45 minuter.

Pudra lite mjöl över det färdigjästa brödet och snitta med en brödkniv. Ställ genast in plåten mitt i ugnen, som ska vara riktigt varm. Häll lite vatten på plåten i botten och stäng genast luckan. Grädda i ca 25 minuter. Lyft över brödet till ett galler och låt svalna.

Tips!

Att ställa en sliten plåt eller form i botten av ugnen när man kör igång värmen gör att den blir riktigt het. När du sen sätter in brödet slänger du på knappt en halv deciliter vatten på plåten vilket skapar ånga. Brödet får då både en rejäl skjuts och en härlig yta. Man kan också slänga några isbitar på plåten. Jag rekommenderar verkligen att ställa något på botten och inte hälla vatten/is direkt på ugnsbotten.

Hoppas nu att du provar nattjäst bröd. Enkelt att bara röra ihop, arbetar medan du sover och smakar så gott!

Ännu mera nattjäst bröd

Om du precis som jag tycker att nattjäst bröd är ett härligt sätt att baka tycker jag du ska kika in till mina recept på kalljästa frallor, nattjäst rågsiktsbröd, kalljästa frallor på dinkel eller varför inte mina nyponfrallor.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Min bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?