Nattjäst grytbröd, gott och lättbakat

8 oktober, 2021
nattjäst grytbröd

Nattjäst grytbröd, så gott och så lättbakat! Jag gjorde så som jag brukar när jag nattjäser bröd. Liten bit jäst, svalt vatten, mjöl och salt. Jag bakar gärna på dinkel som ni vet vid det här laget, men vetemjöl går lika fint. Vill du, går det bra att ersätta ett par deciliter med ett grövre mjöl som t ex fullkornsdinkel eller grahamsmjöl.

Jag bakar mitt bröd i en gjutjärnsgryta när jag bakar grytbröd. Ställer in gryta med lock i kall ugn och låter det bli varmt medan ugnen värms. När degen jäst klart tar jag försiktigt ut grytan, har i degen och sätter på locket. Jag brukar grädda brödet i en halvtimme med lock och sedan ytterligare någon kvart utan lock. Då blir det både gyllene och får en fin skorpa. Men tänk på att det blir väldigt varmt, så var försiktig och använd rejäla grytlappar.

Baka bröd i gryta

Fördelen med att baka brödet i en gryta är att det blir som en egen liten bakugn där brödet kan expandera fint i jämn värme. Man ska även kunna grädda i en vanlig gryta och jag har även sett de som satt en stor kastrull över brödet, som en hatt.  Värt att prova! Sen kan man såklart grädda brödet som vanligt på en bakplåt, även om det inte blir samma slutresultat så blir det gott.

Jag brukar alltid skjutsa ner brödet i den heta grytan, men denna gång provade jag att lyfta ner brödet på bakplåtspapper och låta papperet vara kvar. Jag tänkte det skulle vara lite enklare att lyfta ur brödet, men papperet blir skört efter gräddning. Däremot kändes det lite enklare att hantera med tanke på heta grytan.

Nattjäst grytbröd

5 g jäst
350 g (3,5 dl) svalt vatten
450 g (7,5 dl) siktat dinkel eller vetemjöl
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Du behöver inte knåda eller arbeta utan rör ihop tills allt blandats bara. Jag brukar ta en slickepott det sista, och forma degen som en boll. Så gott det går, då degen är kladdig. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 10–12 timmar. Degen ska bli bubblig och mer än dubbelt så stor. Du kan också jäsa degen i kylen, men då behöver brödet lite mer jäsning på morgonen innan det gräddas.

Baka ut brödet

Tippa ut degen på mjölat bakbord. Vänd om degen i mjölet med en degskrapa och se till att den inte fastnar i underlaget. Ta tag i kanten på degen och dra uppåt. Vik sjoket över degen. Fortsätt så och gör likadant runtom hela degen. Vänd degen så att skarven är nedåt och forma brödet mellan händerna genom att snurra degen så att ytan spänns.

Lägg sen degen på ett bakplåtspapper och täck med bakduk. Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen och värm till 250°. Låt brödet jäsa medan ugn och gryta värms, ca 30 minuter. Om du vill kan du klippa bort en del av bakplåtspapperet för att slippa att det veckar sig när man lägger på locket. En smaksak.

När brödet jäst klart, kan du pudra med mjöl eller pensla med vatten och dekorera med fröer. Snitta gärna med brödkniv eller klipp några snitt med en sax. Du kan också lägga ner brödet med skarven uppåt, så spricker brödet naturligt.

Ta försiktigt ut grytan ur ugnen, tänk på att den är riktigt het. Ta tag i bakplåtspapperet och lyft över med brödet i grytan. Rätta till papperet lite och sätt på locket. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta försiktigt av locket, sänk värmen till 225° och grädda i ytterligare 15 minuter. Lyft ur brödet och låt svalna på galler.

Hoppas nu att det smakar med nattjäst grytbröd!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag kan också gärna posta boken som present med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Fantastiskt bröd!!! Så gott och så vackert!! Tack för att du delar det.

  • Har bakat med detta recept som grund och fått väldigt fint resultat, höga bröd med vacker skorpa. Och lättbakat precis som i beskrivningen. Har gjort med lite grövre mjöl och det blir precis lika fint. Ett suberbra recept!

    • Hej och tack snälla du för att du tagit dig tid att skriva några rader. Blir riktigt glad! Och gillar när ni provar er fram med olika mjöler. Underbart!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?