Nattjästa rödbetsfrallor med ölandsvete & råg

26 februari, 2022

Nattjästa rödbetsfrallor bakade med ölandsvete och råg. Jag tycker det är perfekt att nattjäsa bröd, det vet ni vid det här laget, och den här gången valde jag att riva ner lite rödbetor. Vi beställde ekologisk frukt och grönsaker direkt från odlare i Europa häromveckan och fick bland annat en härlig låda med rödbetor, polkabetor och gulbetor. Så vi har ätit rostade rödbetor med fetaost, en grönsakslåda och hyvlade betor. Bland annat. Och så rev jag ner lite rödbetor i degen. Härligt med rosa frallor!

Det är också härligt att det numera går att hitta ölandsvete på flera butikshyllor. Ölandsvete är ett så kallat kulturspannmål, en gammal vetesort som kommer från spelt, även kallat dinkel som ni vet att jag gärna bakar med. Mjölet har en hög proteinhalt och ett vekare gluten med mindre andel gliadin jämfört med vanligt vete. Det kan därför upplevas som snällare mot magen, vilket jag tycker mig märka både när jag bakar med dinkel och ölandsvete.

Jag använder ölandsvete som vanligt vetemjöl och ersätter rakt av. Man kan med fördel använda en mindre mängd jäst då den höga proteinhalten gör att degen jäser fint. Degen ska heller inte arbetas för mycket då mjölet har ett svagare gluten som riskeras att slås sönder om det arbetas för hårt. Perfekt med andra ord att baka nattjästa rödbetsfrallor som bara ska röras ihop. Och du, rödbetorna kan ersättas med till exempel morot, palsternacka eller äpple.

Nattjästa rödbetsfrallor med ölandsvete & råg

Ugn 250°
12 frallor

4 g färsk jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
55 g (1 dl) fint eller grovt rågmjöl
240 g (4 dl) siktat ölandsvete
1,5 tsk salt
2 dl fint rivna rödbetor

Rör ut jästen i vattnet och blanda ner rågmjöl och fint rivna rödbetor. Tillsätt siktat ölandsvete och salt. Rör ihop till en kladdig deg med trägaffel eller slickepott. Degen ska inte arbetas för mycket utan allt ska bara precis blandas samman. Täck bunken med plastfolie eller lock, men lämna en liten glipa. Låt jäsa på köksbänken över natten eller i ca 10 timmar.

Värm ugnen till 250°. Tippa ut degen på mjölat bakbord. Jag brukar även mjöla ovansidan lätt och liksom fösa ihop och vända hela degsjoket en gång. Dra ut lite lätt till en rektangel och skär degen i 12 bitar. Du ska inte forma degen, utan bara skära den i bitar. Lyft över bitarna till en plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda frallorna i 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Tips!

Det går bra att göra frallorna på vanligt vetemjöl eller dinkel. De är också goda utan rotfrukter men då kan det räcka med 15 minuters gräddning. Knacka lite på undersidan av frallorna, låter det ihåligt så brukar de vara klara. Använder du termometer brukar man säga att ett ljust bröd är klart kring 96-98°.

Jag har bakat med ölandsvete från både Saltå Kvarn (finns på min ICA och COOP) och Bager’s (finns på Lidl) och varit nöjd med resultatet.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?