Nattjästa zucchinifrallor med pumpakärnor

9 augusti, 2023
zucchinifrallor

Nattjästa zucchinifrallor med pumpakärnor blir ett riktigt saftigt och gott frukostbröd. Den rivna zucchinin bidrar med saftighet och degen blir så härlig när den får stå i kylen hela natten och jäsa till sig. Bli bara inte för ivrig för att du har för mycket zucchini att ta hand om och tänker att du nog kan riva i lite till. Jag började med en större mängd men det orkade liksom inte degen. Minskade på mängden vätska och zucchini och då blev det perfekt. Baka flera gånger istället!

Nattjästa zucchinifrallor.

Ni vet att jag gärna jäser mina degar på natten. Lite jäst, kallt vatten och lång jästid ger härliga bröd. Extra saftigt med riven zucchini i degen och ett toppenbra sätt att ta tillvara på zucchini. Frallorna smakar som bäst när de är nybakade men helt okej även dagen därpå. Något liksom segare bara. Det här är ett jättebra sätt att baka på även för dig som är nybörjare. Bara att tippa ut degen och skära i rutor.

Tänk på bara att stora zucchini innehåller mer vätska och större kärnor. Skulle den rivna zucchinin kännas blöt, tillsätt lite mindre eller öka på mängden mjöl något.

Hoppas det smakar!

P.S. Missa inte mina andra recept med zucchini.

zucchinifrallor

Nattjästa zucchinifrallor med pumpakärnor

Ett recept från blomsterochbakverk.se
4.8/5(3)
12 st
20 minuter + jäsning och gräddning

Nattjästa zucchinifrallor med pumpakärnor blir ett riktigt saftigt och gott frukostbröd.

Ingredienser:

10 g färsk jäst

400 g (4 dl) kallt vatten

150 g (3 dl) grovt riven zucchini

30 g (2 msk) raps- eller olivolja

30 g (1,5 msk) honung eller sirap

2 tsk salt

60 g (1 dl) fullkornsdinkel eller grahamsmjöl

540-600 g (9-10 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

ev pumpakärnor eller andra fröer till dekoration

Gör så här:

På kvällen

1. Smula ner jästen i vattnet i en stor bunke.

2. Tillsätt riven zucchini, olja, honung och salt. Rör ihop. Arbeta först in det grova mjölet med en trägaffel eller slev. Sedan det ljusa mjölet och börja med den mindre mängden. Degen ska bara röras ihop, inte knådas en massa, och den ska vara lite kladdig men hålla ihop. Om degen skulle kännas torr, tillsätt lite vatten i taget tills det känns bra.

3. Täck med plast. Låt gärna bunken stå framme någon halvtimme i rumsvärme innan du ställer in den i kylen. Placera bunken där det inte är alltför kallt och jäs i 10-12 timmar.

På morgonen

1. Värm ugnen till 250° i god tid så att den blir riktigt varm.

2. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord.

3. Vänd om degsjoket med hjälp av en degskrapa så att det blir mjölat på båda sidor.

4. Knåda eller arbeta inte för mycket med degen, utan dra eller töj ut den något till en rektangel.

5. Skär degen i 12 rutor och flytta över bitarna till en plåt klädd med bakplåtspapper. Dekorera med pumpakärnor eller andra fröer. Du kan behöva fukta ytan något för att få fröerna att fästa. Eller så kan du bara pudra över lite mjöl.

6. Ställ in plåten mitt i ugnen. Grädda frallorna i ca 15-18 minuter. De ska ha en innertemperatur på 96-98°.

7. Låt svalna utan bakduk på ett galler.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?