Nyponsoppa på nyponskalsmjöl

30 september, 2018
nyponsoppa

Nyponsoppa på det c-vitaminrika nyponskalsmjölet är ett enkelt sätt att snabbt vispa ihop en kastrull nyponsoppa. Jag kan gärna njuta av det en kall dag, när jag är hemma förkyld eller bara känner behov av något lättlagat som värmer.

Jag som är född på sjuttiotalet har barndomsminnen av nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier. Men också varm nyponsoppa i termos på skidutflykt. Eller till mellanmål. När jag var liten dracks det en del både nypon- och blåbärssoppa. Som jag minns det gjordes sopporna främst från det där pulvret ni vet. Jag tycker du ska prova det här sättet istället.

nypon stilleben

Nyponsoppa på nyponskalsmjöl.

Nyponskalsmjöl gör man av torkade nyponskal så det är naturligt rikt på vitamin C. Jag använder det till exempelvis både brödbak, smoothies och granola. Det ger både en god och lite syrlig smak. Hos mig finns exempelvis dessa recept med nyponskalsmjöl; Glutenfritt teffbröd med julens kryddor, Fröbröd utan gluten och mjölk samt Glutenfria frukostfrallor med teff.

När du gör nyponsoppa på det här viset kan du välja att göra den helt sockerfri eller styra mängden sötning själv. Och så är det inga andra tillsatser. Snabbt går det också. Jag vet att man kan plocka nypon själv och ta tillvara men där går nog ändå gränsen för mig. Känns som en så tidskrävande process så här går jag gärna den bekväma vägen. Men det går, om du vill!

nyponsoppa

Nyponsoppa

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
2-3 koppar
5-10 minuter

Nyponsoppa på det c-vitaminrika nyponskalsmjölet är ett enkelt sätt att snabbt vispa ihop en kastrull nyponsoppa. Jag kan gärna njuta av det en kall dag, när jag är hemma förkyld eller bara känner behov av något lättlagat som värmer.

Ingredienser:

6 dl kallt vatten

0,5 dl nyponskalsmjöl

1 msk potatismjöl

1-2 msk rårörsocker (eller annan sötning, kan också uteslutas helt)

Gör så här:

1. Mät upp 6 dl vatten i en kastrull.

2. Blanda ihop nyponskalsmjöl med potatismjöl och eventuell sötning.

3. Vispa ner det i vattnet och sätt på plattan. Vispa ett par gånger under tiden soppan värms.

4.  Låt soppan precis bara koka upp och dra sedan från plattan. Låt svalna och servera.

5. Soppan kan serveras både varm och kall. Kan förvaras i kylen i några dagar.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?