Om att längta, blomsteruppropet, tänka till, ta in våren

3 mars, 2019
att längta ta in våren

Att längta

Att längta efter saker, har vi glömt av det? Numera har vi tillgång till nästan allt året om. Vi kan köpa både jordgubbar och pioner i februari. Det flygs in råvaror från söder till norr bara för att vi ska kunna äta det vi alltid äter. Eller pryda bord och fönsterbrädor med det vi vill omge oss med. Men om vi ständigt längtar till det som inte är nu, när ska vi då vara nöjda med det vi har?

För egen del följer jag gärna årstidernas växlingar. Faktum är att jag alltid uppskattat och tyckt om att leva i ett land där en årstid följs av en annan. Att längta till det som varje årstid bär med sig. I vuxen ålder har jag blivit mer och mer medveten och intresserad av hur våra val påverkar omvärlden. Jag försöker handla och laga det som är i säsong. Hos Äkta vara finns en riktigt bra säsongsguide som utgår från när produkterna kan skördas/fångas i vårt närområde. I andra hand anges medelhavssäsongen. Här hittar du deras Säsongsguide.

Blomsteruppropet

Något som jag blev riktigt glad över är #blomsteruppropet som initierats av Paulina, Emily och Hanna för att lyfta närodlade blommor i säsong. Det började med en reaktion i samband med senaste Nobelfesten där både matens närodlade tema hyllades liksom återanvända klänningar. Men blomsterdekorationerna var allt annat än klimatsmarta.

Efterfrågan på egenodlade blomster i säsong ökar och odlare i både liten och stor skala har anslutit sig till uppropet. Ser så mycket fram emot vad som ska komma ur detta. Om du vill hitta en snittblomsodlare i närheten av dig kan du kika in på Instagram och hashtaggen #slowflowerssweden Om du liksom jag bor i eller i närheten av Åkersberga kan jag rekommendera dig att följa Gillmyra Blomster.

Tänka om och till

Tänker att diskussionerna om klimat, säsong och välja rätt inte handlar om att skuldbelägga utan om att vi alla kan bli mer medvetna. Att lära sig att längta, tänka i säsong, välja lokalt och stötta små entreprenörer, att gå med i en REKO-ring eller påverka våra handlare. Vi kan alla bidra på det sätt vi själva vill och mäktar med.

Att längta efter våren

Jo, även jag köper gärna hem snittblommor ibland och framför allt när trädgården är i vila. Älskar ju blommor! Försöker då att välja närodlat och det som är i säsong. Ett tag gjorde jag moodboards från trädgården och det är verkligen roligt att blicka tillbaka på ibland. Där ser jag verkligen vilka växter i min trädgård som avlöser varandra månad för månad.

Den här tiden på året har jag ju förmånen att kunna gå ut i min vilande trädgård och knipsa av några grenar. På bilden syns kvistar av syren, kaprifol, forsythia och häggmispel. Att dessa till synes torra kvistar efter bara några dagar inne spricker ut med gröna blad och gula blomster får mig att landa i längtan efter våren. Snart är den här. Trots snön som faller ned utanför mitt fönster.

Att längta, det är fina grejer.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?