Ostkräm, ett ljuvligt gott tillbehör

2 mars, 2021
ostkräm

Ostkräm, det är något av det godaste jag gjort på länge. En ljuvligt len kräm med smält lagrad ost som passar utmärkt som aptitretare. Här har jag fyllt små krustader och toppat med några granatäpplekärnor och färsk oregano. Ostkrämen kan kännas något mäktig så lagom mängd och med något som bryter av är ett tips.

Vår dotter bjöd oss på en fantastisk middag för ett tag sedan och serverade bland annat en god ostkräm. Sedan dess har jag googlat runt och sett att man kan göra ostkräm på flera sätt, men jag gillar att den blir så här slät. Man mixar ihop den med olja, som när man gör majonnäs, vilket gör att den tjocknar och blir krämig. Här är min variant, ljuvligt god!

De söta krustaderna som nästan ser ut som blommor heter Cestini och kommer från Zeta.

Ostkrämen är också god till ugnsstekta eller kokta grönsaker. Passar även fint till hamburgare eller en bit kött eller fisk. Du kan också servera den i hembakade havreformar och toppa med hjortronsylt

Varsågod och njut!

ostkräm

Ostkräm

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
4-6 personer eller fler beroende på hur krämen serveras
30 min

En ljuvligt len kräm på smält lagrad ost passar utmärkt som aptitretare. Servera i små krustader och dekorera med granatäpplekärnor och ett grönt blad.

Ingredienser:

100 g (2 dl) riven lagrad ost, t ex västerbotten eller cheddar

100 g (1 dl) vispgrädde

2 äggulor, rumsvarma

2 dl rapsolja

salt och peppar

Gör så här:

1. Ge grädden ett uppkok i liten kastrull.

2. Lägg ner osten att smälta, rör om, låt svalna.

3. Häll ostgrädden i matberedare. Lägg i gulor och mixa ihop.

4. Låt matberedaren gå på medelhastighet och tillsätt oljan i tunn stråle. Låt gå tills krämen tjocknar. Precis som när man gör majonnäs.

5. Smaka av med salt och peppar.

Skriv gärna en rad
 • Jättegod. Jag använde 100g Almnästegel (det blir betydligt mer än 2dl riven) och bara 1dl olja. Ner med lite hackad jalapeno i det. Blev nästan perfekt. Man kan ha ännu mer ost faktiskt.

  • annelie@blomsterochbakverk.se

   Härligt att höra. Det kan säkert vara lite skillnad beroende på vilken ost som används. Låter supergott med jalapeno i, tack för tips!

 • Inte helt otippat att jag kommenterar på ostrelaterade bloggposter.
  Men back in the days när jag drev foodtruck, när det var inne med högrevsburgare då gjorde jag den här ostcremen. Finns INGEN bättre. Grädde och ost. Kan ju liksom inte gå fel.
  Tack för att du påminde mig! Kände att något fattades när jag grillade idag 😊

  • Så trevligt att du kikar in! Håller med, galet god. Har provat en annan variant men denna blev strået vassare. Vassast. Kul du blev påmind 😊

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?