Overnight oats är en slags kall gröt där du på kvällen blandar ihop havregryn med vätska och någon krydda eller smak, för att sedan låta gröten stå och svälla i kylen över natt. På morgonen tar du fram din frukost-på-burk ur kylen och serverar den med goda tillbehör. Overnight oats – eller över-natt-gröt – har jag tipsat om flera gånger förut men denna gång gjorde jag gröten på ett lite annorlunda sätt.
Overnight oats med äpple
2 portioner
Ingredienser
2 dl havregryn (ren havre eller boveteflingor för glutenfritt)
3 dl naturell havreyoghurt (eller valfri sort)
0,5 tsk mald kanel
0,25 tsk mald kardemumma
1 äpple, rivet
en nypa salt
Till servering
1 äpple, klyftor
en nypa mald kanel
0,5 msk kokossocker (kan uteslutas)
2 msk hackad sötmandel/valnötter/pistagenötter (kan uteslutas)
kokosolja att steka i
Blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ in i kylskåpet över natten. På morgonen brukar jag ta fram gröten så att den inte är kylskåpskall när det är dags att äta frukost.
Fördela gröten i två skålar. Stek äppelklyftorna i lite kokosolja tills de mjuknar och får fint med färg. Strö över kanel, kokossocker och eventuella nötter och låt steka med i en minut. Toppa gröten med de varma äpplena. Klart att äta!
Mera över-natt-gröt
Om du vill prova andra varianter på över-natt-gröt är det bara att skriva overnight oats i sökrutan. Eller klicka dig vidare in till kategori Frukost här på Blomster&Bakverk. Den variant på overnight oats som hittills varit min favorit är denna där man blandar havregrynen med bland annat vatten och äppelmos. Jättegott!
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.