Overnight oats med stekta päron

23 september, 2018
overnight oats med stekta päron

Overnight oats är precis vad det blir direktöversatt från engelska. Havre som stått över natt. Alltså en slags kall gröt där havregryn blandas med bland annat vätska och kryddor och sedan får stå och svälla över natt i kylen. Det som jag brukar kalla frukost på burk och som är så himla smidigt. Bara att plocka fram sin burk på morgonen och eventuellt toppa den med något extra. Snabbt fixat. Och gott!

päron stilleben

Päron på plåt, mitt bidrag till veckans söndagsstilleben på Instagram @anneliesblomsterochbakverk

Frukosttips

Som jag berättat tidigare har jag fått en mängd päron att laga en massa gott av. Först ut var den lyxiga päronpajen och idag blir det alltså ett frukosttips. Overnight oats har jag flera recept på här redan men denna gång har jag tillsatt rivet päron i gröten och till serveringen har jag stekt skivor av päron i lite smör och lönnsirap. Kan lika gärna stekas i kokosolja och honung, en smaksak. Tycker det är gott att servera den kalla gröten med något varmt så här års.

När det gäller vätskan så hade jag vatten i men det går precis lika bra med valfri mjölk eller yoghurt. Det går fint att variera och se vilken smak och konsistens som passar dig bäst. Chiafrön är inte nödvändigt men jag tycker att det blir en fin konsistens med hjälp av dem.

overnight oats med stekta päron

Overnight oats med stekta päron

1 portion

1,5 dl vatten (eller valfri mjölk alt yoghurt)
1 dl havregryn
0,5 dl riven kokos
2 tsk chiafrön
0,5 tsk malen ingefära
1 litet päron, rivet

Till servering:

1 litet päron
0,5 msk smör eller kokosolja
1 tsk lönnsirap eller honung

På kvällen blandar du i en burk samman vatten med alla torra ingredienser och rivet päron. Ingefära kan såklart ersättas med exempelvis kanel eller kardemumma. På med ett lock och in i kylen. På morgonen brukar jag ta fram burken när jag vaknar, så gröten inte är kylskåpskall när den ska ätas.

Till serveringen så är det bara att kärna ur ett päron och skära det i tunna skivor. Lägg smör och lönnsirap i en liten panna på medelvärme. Stek päronskivorna och låt dem ligga till sig, bli mjuka och få fin färg. Vänd dem en gång.

Toppa gröten med stekta päron och kanske lite hackade pistagekärnor. Njut sedan av att börja dagen med frukost på burk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?