Overnight oats på nyheten Steel Cut Oats

26 februari, 2018
overnight oats steel cut oats

Dags för lite ny frukostinspiration

Overnight oats eller frukost på burk som jag brukar kalla det har jag tipsat er om förut, men nu fick jag hem nyheten Steel Cut Oats i senaste Smakbox Balans och blev såklart nyfiken. Det här har tydligen varit trendigt ett tag i både Brooklyn och Florida, men har helt undgått mig.

Steel cut handlar alltså om att havren klipps istället för att valsas till gryn. Det blir en grövre konsistens med gott tuggmotstånd. Det här har funnits länge även i svenska hyllorna men då gått under namnet havrekross. Att havre är ett riktigt bra sädesslag skrivs det mer och mer om. Fiberrik och gott om både magnesium, zink och järn. Att kärnorna bara klippts och inte valsats och processats borde då vara ännu bättre.

De klippta havrekärnorna kan användas till både varm och kall gröt såväl som alternativ till ris, exempelvis i en risotto. Och nu har jag alltså provat att göra en overnight oats som blev riktigt god. Provade faktiskt en till ny sak. Smaksatte gröten med en espresso, vilket jag tänkt prova ända sedan Smakbox tipsade om det i början av året. Det blev riktigt gott, med bara en touch av kaffesmak. Kan tänka mig att det skulle vara gott att även tillsätta lite kardemumma eller kanel.

Overnight Oats

1 portion

0,75 dl Steel Cut Oats eller havrekross
1 msk chiafrön
1 dl havreyoghurt
1 dl havremjölk
1 st espresso

Om du vill kan du tillsätta sötning i form av någon matsked honung, lönnsirap eller agave. Och går såklart fint att tillsätta någon mer krydda. Såklart kan du använda andra alternativ till mjölk och yoghurt.

Lägg havre och chiafrön i en liten skål eller burk. Tillsätt vätska och eventuell sötning och krydda. Rör om ordentligt. På med lock eller annat som täcker och ställ in i kylen över natt. På morgonen är alltså frukosten klar och bara att ställa på bordet. Jag tycker det är gott att ta fram gröten en stund innan den ska ätas så att den inte är alltför kall. Och så toppar jag gärna med lite färsk frukt eller bär, granola eller kokosflingor, kakao nibs eller annat gott som finns hemma.

Om du vill ha fler recept på övernattgröt kan du kika in här för Overnight oats med äpple och här två varianter till.

Om du vill prova en Smakbox KNYTKALAS så får du just nu dubbel rabatt (30%) med koden ANNELIESBLOMSTER och får första boxen för 139 kr (ord.pris 199 kr) vid start av prenumeration eller köp av boxen som en gåva. Den dubbla rabatten gäller så länge det finns kvar Knytkalas-boxar (ca mitten mars). Läs mer och beställ på smakbox.se
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?