Pannacotta går alltid hem hos oss och här är en variant med hallonspegel och vit choklad. Det är roligt att variera smak eller tillbehör och topping. Den här tiden på året när vi har frysta bär att tillgå är en hallonspegel ett utmärkt alternativ till färska hallon.
Pannacotta är en dessert du kan förbereda, vilket jag tycker är ett stort plus. Den här pannacottan gör du dagen innan eller högst två dagar innan servering. Om en pannacotta står för länge kan den bli lite seg. Sen är det bara att plocka fram desserten från kylen och dekorera. Pannacotta är dessutom en tacksam dessert att servera till många.
Nedan är ett grundrecept för pannacotta som jag brukar utgå från. Jag gör ibland pannacotta med hälften vispgrädde, hälften tioprocentig yoghurt (grekisk/turkisk). Varianten med yoghurt är en favorit hos mig och här kan du se hur jag går tillväga när jag gör mina pannacottabakelser med vanilj och halloncurd. Det går att göra pannacotta med filmjölk och gräddfil också, men det har jag inte provat ännu. Men nu till detta recept!
Pannacotta med hallonspegel och kristalliserad vit choklad
6-8 portioner
PANNACOTTA
2 st gelatinblad
500 g (5 dl) vispgrädde
4-5 msk socker
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
HALLONSPEGEL
2 st gelatinblad
200 g (4 dl) hallon, tinade om frysta
200 g (2 dl) vatten
3 msk socker
KRISTALLISERAD VIT CHOKLAD
100 g vit choklad
100 g (1 dl) vatten
105 g (1,25 dl) strösocker
Pannacotta
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5-10 minuter. Hetta upp grädde, socker och vanilj i en liten kastrull. Ta av från plattan precis när det ska börja koka. Skaka av gelatinbladen och smält ett i taget i grädden. Vispa om och låt svalna. Vispa om lite då och då. När pannacottan svalnat, häll upp den i glas eller dessertskålar och ställ in i kylen för att stelna. Det tar minst 3-4 timmar innan du kan hälla över hallonspegeln.
Hallonspegel
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5-10 minuter. Koka upp hallonen med vatten och socker och sänk sedan värmen så att det bara sjuder. Mosa de stora bären med en gaffel och skumma av om det behövs. Dra i så fall med en stor sked bort skummet som eventuellt bildas. Skummet kan göra att bärspegeln inte blir lika klar.
När bären kokat ihop till en jämn sås, skaka av gelatinbladen och vispa ner dem ett i taget så att de smälter. Ta av från plattan och häll såsen genom en finmaskig sil ner i en bunke. Pressa på med en sked och ta även vara på det som hamnar under silen. Psst, hallonkärnorna som blir kvar kan man äta till frukostens yoghurt istället för att slänga. Låt hallonsåsen svalna något och fördela den sedan över pannacottan. Jag brukar hälla såsen över en sked som jag håller över pannacottan. Då landar hallonspegeln lite mjukare.
Ställ på nytt in pannacottan i kylen. Hallonspegeln behöver 4-5 timmar på sig att stelna. Som du ser på bilden hällde jag på hallonsåsen lite för tidigt, då den blandat sig något med pannacottan. En utseendefråga, för det smakar precis lika gott!
Kristalliserad vit choklad
Här ska du göra två moment nästintill samtidigt, så innan du börjar är det bra att förbereda dem båda. När den vita chokladen börjar smälta, är det dags att köra igång sockerlagen.
Hacka den vita chokladen grovt och smält över vattenbad. Lägg chokladen i en stor värmetålig skål som kan placeras över en kastrull utan att nudda vid vattnet i botten. Koka upp vattnet, sänk värmen och placera skålen ovanpå. Värm och rör tills chokladen smält. Vit choklad behöver tid på sig att smälta. Lyft av från kastrullen och ställ skålen stadigt på köksbänken.
Koka samtidigt upp vatten och socker i en liten kastrull med en termometer. Koka på medelhög värme till 130°. Häll då sakta den heta sockerlagen över den smälta chokladen under vispning med elvisp. Se till att skålen står stadigt. Chokladen blir så småningom till stora smulor. Häll ut kristalliserade chokladen på bakplåtspapper och låt kallna.
Chokladen kan förvaras i burk med lock i flera veckor. Går bra att göra även på mörk choklad och mjölkchoklad.
Servering
Ta fram pannacottan från kylskåpet och strössla över lite av den kristalliserade chokladen. Ställ fram och servera denna pannacotta med hallonspegel och kristalliserad vit choklad.
Ännu mera Blomster&Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Min bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.
Gun.Mona Johnsen
Tack allt ser så läckert ut. Massa fina o vackra recept. Här på DIN SIDA o i övrigt får både ögat o sedan efter litet jobb från dina recept även munnen smakupplevelser. Verkligen trevligt o läsa o fånga upp dina tipps ++ med både det ena o andra. Så är ju så klart framförande av dina alster otroligt tilltalande TACK
annelie@blomsterochbakverk.se
Tusen tack för dina fina och värmande ord. Det både peppar och inspirerar att få så fin återkoppling. Tack!
Vicky
Läcker pannacotta-dessert. Bra recept och superfin bild. Tack.
Annelie Andersson
Vad härligt att höra, tack!