Päronkompott med havre- och mandelsmul

28 september, 2018
päronkompott med havre- och mandelsmul

Päronkompott med havre- och mandelsmul är ett enkelt, gott desserttips så här lagom tills att det är dags att ta helg. Det blir en hel del päron här just nu men när goda vänner har ett överbelamrat träd och jag får plocka av denna härliga frukt så är det bara att gå loss i köket och hitta på allehanda godsaker.

päronkompott med havre- och mandelsmul

Päronkompotten är väldigt enkel att göra och den kan smaksättas lite efter det man själv gillar. Den kan ätas ljummen men också kall. Och något av det bästa är att den kan förberedas och stå färdig i kylen flera dagar innan det är dags att servera den där efterrätten. Toppenbra tycker jag.

Denna päronkompott är densamma som jag hade i min glutenfria Päronpaj med lyxig kompott, men här mixar jag den inte slät utan serverar den som den är.

Kokade min kompott med ett par matskedar whiskey. Du kan såklart utesluta spriten om du vill eller prova dig fram med konjak, calvados eller annat som kan tänkas smaka gott. Det behövs bara lite grann för att få en förhöjd smakupplevelse.

päronkompott med havre- och mandelsmul

Päronkompott

Receptet räcker till 4-6 personer

500 g päron (behöver inte vara exakt, ca 4 st medelstora päron)
1,5 dl socker
1 dl vatten
ev en skvätt whiskey, jag tog 2 msk
0,5 tsk kardemummakärnor (kan även tänka mig att malen ingefära passar fint)

Börja med att koka upp socker, vatten och whiskey i en liten kastrull. Det får gärna puttra en stund på medelvärme så under tiden kan du skala, kärna ur och skära päronen i små bitar. Lägg ner dem i kastrullen och koka alltsammans utan lock tills päronet blivit mjukt. Det tar ca 15-20 min. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.

Nu kan du smaksätta din päronkompott. Jag hade i nystött kardemumma vilket blev väldigt gott men jag kan också tänka mig att lite ingefära skulle passa fint. Kompotten kan nu serveras eller så förvarar du den i en burk med lock i kylen tills det är dags att servera. Den kan ätas både kall, rumsvarm och lite värmd.

Havre- och mandelsmul

2 msk smör
2 msk lönnsirap eller honung
1 dl havregryn (rent havre för glutenfritt)
1 dl mandelmjöl *
1 tsk kardemummakärnor
en nypa salt

Smält smör tillsammans med lönnsirap eller honung på medelvärme i en stekpanna. När det kokat samman tillsätter du havregryn och mandelmjöl. Rör om ordentligt och rosta sedan alltsammans tills det får fin färg och känns genomrostat. Se till att röra om titt som tätt så att det inte bränns. Sänk värmen om det behövs.

När smulet känns klart drar du pannan från plattan, tillsätter nystött kardemumma och rör om. Häll sedan ut allt smul på ett fat eller en bricka med bakplåtspapper. Låt kallna. När det kallnat blir det riktigt frasigt och gott. Detta kan också förberedas i god tid och förvaras torrt i burk med lock.

*) Det går bra att använda 2 dl havregryn om du inte tål mandel alternativt solroskärnor som du mixar lite snabbt till grovt mjöl.

päronkompott med havre- och mandelsmul

Så är det dags för montering av dessert! Och här varvar du päronkompott med smul precis så som du vill. Nu hade jag sett framför mig en kula vaniljglass ovanpå allt detta goda men den var visst slut. Kan säga att det slank ner ändå. Kan också tänka mig att det vore gott med ett par klickar vaniljkräm i botten. Eller kanske en klick vispad crème fraîche smaksatt med lite vaniljpulver. Det du tycker är godast helt enkelt!

päronkompott med havre- och mandelsmul

Hoppas att denna enkla, goda och smarta dessert kan passa och att jag inspirerat dig till ännu något att göra med höstens päron. Är det så att ditt träd dignar av äpplen istället är jag rätt säker på att det går finfint att göra desserten med äpplen.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?