Päronmos, osötat och alldeles underbart

29 september, 2018
päronmos

Päronmos. Det är väl precis som äppelmos tänker du. Nähädu säger jag. Att koka sitt eget osötade päronmos, det blir alldeles underbart gott. Vilka smaker! Och vilken sötma trots att jag gör mitt päronmos helt osötat.

När man kokar ett päronmos utan socker är hållbarheten begränsad. Den här satsen gav mig två stora burkar på vardera 4-5 dl. En förvarar jag i kylen och äter av varje dag, den andra slängde jag direkt in i frysen. Ett tips om du gör mycket mos är att frysa in lagom portioner i små burkar eller i fryspåsar. Så tar du bara fram precis så mycket som det går åt.

päronmos

Päronmos

ca 2 kg päron
1 dl vatten

Skala, kärna ur och skär päronen i stora bitar. Lägg allt i en stor kastrull med lite vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel. Koka päronen under lock. Rör om då och då. Du kommer att märka när frukten mjuknar och är färdigkokt.

Nu kan du antingen bara stöta frukten med en träslev för en grov konsistens. Eller så kör du moset i en mixer tills det blir ett fint och slätt mos. Det där är helt en smaksak.

Ännu mera päron

Du har väl inte missat att jag har något av ett pärontema på Blomster&Bakverk? Kolla gärna in receptet på päronpaj och snabbfixade desserten päronkompott med havre- och mandelsmul. Eller varför inte förgylla frukosten med overnight oats med stekta päron!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad
  • Susanne

    Ska absolut prov att göra päronmos! Så bra att det går att göra utan socker. Hur länge håller det i kylen?

    • Hej och vad roligt att höra. Och javisst, toppen utan socker och ändå så mycket smak. I kylen håller det minst en vecka. Men som sagt, frysa in i mindre mängder går också finfint.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?