Päronpaj med lyxig kompott, glutenfri

22 september, 2018
lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Päronpaj med lyxig kompott. Så här i septembertid vill jag bjuda på en helt ljuvlig glutenfri päronpaj som känns lite lyxig då den görs med en smakrik päronkompott. Pajskalet görs på durra- och mandelmjöl och blir robust men ändå frasigt. Kompotten har en skvätt av starkt vilket gör det där lilla extra goda.

päron i låda

Gissa om jag blev glad när goda vänner hörde av sig och frågade om jag ville komma och plocka av deras päron. Som hos så många andra bjuder deras fruktträd på rekordskörd. Kom hem med så mycket päron att kreativiteten genast kickade igång. Insåg att jag nog faktiskt bara har ett recept med päron här sedan tidigare. Det är i och för sig en riktig godbit, denna glutenfria galette med björnbär, päron och rosmarin. Nu har jag ett par recept klara och flera idéer på papperet som ska provbakas och lagas innan de förhoppningsvis hamnar här.

päron stilleben

Lite om päron

Svenska päron känns som en delikat råvara värd att ta tillvara. Och nu när jag börjat tänka päron så passar de ju utmärkt inte bara till efterrätt utan även i mat, till frukost eller i en sallad. September är skördetid och högsäsong för svenska päron så passa på. Läser mig till att det ska finnas över 100 sorter i Sverige. Päronet är fyllt med nyttigheter som folsyra, kalcium, fosfor, magnesium och innehåller dubbelt så mycket fibrer som ett äpple.

Päron kan gärna tas innan de blir för mogna, så att det fortfarande finns ett tuggmotstånd kvar. Gäller särskilt när de ska tillagas. Till kaka, paj, sallad eller ostbricka går det fint att päronet är lite mer moget och bjuder på sötma. Mina päron förvarar jag på stor bricka nere i matkällaren där det är svalt och det verkar fungera fint. Vill gärna att de behåller sin fasthet ett tag till så jag hinner med att använda dem så som jag tänkt.

lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Päron, glutenfritt pajskal och en lyxig kompott

Dags så att gå över till denna lyxiga päronpaj! Det lyxiga består för mig av den ljuvliga päronkompott som pajbotten täcks med innan tunna skivor av päron läggs ut. För många år sedan gjorde jag en äppelkaka på detta sätt från ett recept i tidningen Allt om Mat. Om jag minns rätt gjordes äppelkompotten med calvados och eftersom det uppenbarligen sparats i bakhuvudet i alla år så måste det ha varit gott. Det här bakminnet fick därför bli utgångspunkten till skapandet av min egen päronpaj.

Min päronkompott kokade jag med ett par matskedar whiskey och när kompotten var färdig tillsatte jag lite nystött kardemumma. Du kan såklart utesluta spriten om du vill eller prova dig fram med konjak, calvados eller annat som kan tänkas smaka gott. Det behövs bara lite grann för att få en förhöjd smakupplevelse.

Det glutenfria pajskalet är en idé som föll mycket väl ut. Vi tycker om pajskal så det är rejält. Gjorde pajen i en form som är 28 cm i diameter, men du kan såklart göra två mindre pajer eller spara en bit pajdeg om du tycker det blir för mycket.

Det här med glutenfritt

Titt som tätt läser jag kommentarer om att glutenfritt smakar trist men det behöver verkligen inte vara så. Jag har svårt att i butik hitta gott glutenfritt bröd som inte bara består av stärkelse och socker. Och jag har jättesvårt för de glutenfria mixerna som finns på hyllan. Det är därför jag bakar med naturligt glutenfria mjöler som är mycket mer näringsrika än det processade vita mjölet.

På senare tid har jag upptäckt att jag klarar dinkelmjöl riktigt bra, så har börjat baka en hel del med det. Dinkel är dock inte glutenfritt. Det vita vetemjölet används väldigt sällan här hemma. Med andra ord kan du mycket väl baka denna paj på durra- och mandelmjöl utan att för den sakens skull ha celiaki eller vara känslig mot gluten.

lyxig päronpaj med kompott glutenfri
lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Lyxig päronpaj med kompott, glutenfri

10-12 bitar
Form Ø 28 cm
Ugn 200°

Päronkompott

130 g (1,5 dl) socker
100 g (1 dl) vatten
ev en skvätt whiskey, jag tog 2 msk
500 g päron (behöver inte vara exakt, ca 4 st medelstora päron)
0,5 tsk hel kardemumma

Koka upp socker, vatten och ev alkohol i en liten kastrull. Låt puttra en stund på medelvärme. Skala, kärna ur och skär päronen i tärningar. Lägg ner i kastrullen och koka utan lock tills päronen blivit mjuka, ca 15–20 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. När kompotten svalnat, mixa till en puré och rör ner nystött kardemumma. Kompotten kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.

Glutenfritt pajskal

125 g kallt smör i tärningar
150 g (3 dl) mandelmjöl
110 g (2 dl) majsstärkelse
90 g (1,75 dl) durramjöl
65 g (0,75 dl) strösocker
1 tsk finmalda psylliumfrön (fiberhusk)
en nypa salt
1 ägg (eller ett par msk vatten)

Värm ugnen till 200°. Mixa tärnat kallt smör med alla torra ingredienser i matberedare. Tillsätt ägg och kör snabbt ihop till en deg som håller samman. Tryck med en gång ut degen jämnt i formen, även upp på kanterna. Nagga med gaffel och ställ i kylen i en halvtimme. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Montering och gräddning

2-3 päron beroende på storlek

Bred ut päronkompotten i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg ut tunt skivade päron i ett vackert mönster. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20–30 minuter. Känn med en provsticka att päronen är mjuka. Låt svalna. Servera pajen som den är eller med en kula vaniljglass eller en klick vispad crème fraiche eller grekisk yoghurt. De senare gärna smaksatta med lite vaniljpulver. Förvara gärna pajen i kylen, den är god att servera lite kall.

lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?