Påskbröd i form av en påskhare

19 mars, 2021
påskbröd påskhare

Påskbröd i form av en påskhare, ett gulligt sätt att överraska i påsk och duka med portionsbröd eller ställa fram till frukost. Vi har skrattat så mycket åt mitt första försök till att baka påskhare-bröd och det bjuder jag så gärna på. Min familj kunde inte för sitt liv se att brödet föreställde en hare utan gissade istället hejvilt på fisk, val, räv och snigel (!). Jag såg den här idén på Pinterest och tyckte det var så himla charmigt att jag ville prova.

Jag gjorde den deg som man vanligtvis gör till så kallade ’hot cross buns’. Degen är lätt att forma och innehåller både ägg, smör och mjölk och lite socker. Som en slags brioche. Det blir härliga fluffiga bröd men jag var inte riktigt beredd på att det skulle bli fullvuxna harar, så jag tänker att kanske tio harar hade varit bättre än åtta. Å andra sidan så är det rätt härligt med ett rejält portionsbröd!

Du gör med fördel denna deg i assistenten. Mängden socker kan du bestämma själv, jag använde en halv deciliter. Men jag tror det blir precis lika bra att halvera mängden för ett mindre sött bröd. Det blir lite fluffigare med vetemjöl special men du kan såklart använda det vetemjöl du har hemma.

påskbröd beskrivning

Påskbröd i form av en påskhare

Ugn 175 grader
8-10 st

25 g jäst
225 g (2,25 dl) kall mjölk
20-45 g (0,25-0,5 dl) socker
1 ägg
1 tsk salt
420 g (7 dl) vetemjöl special
50 g rumsvarmt smör

1 äggula utvispad med lite vatten och salt
vallmo- eller sesamfrön

Så här gör du

Mät upp smöret och skär i kuber. Det måste inte vara jättemjukt, men låt det ligga framme en stund medan du mäter upp allt annat.

Smula jästen i degbunken och tillsätt allt utom smöret. Arbeta på låg hastighet i ungefär 5 minuter. Lägg sedan i en bit smör i taget. Fyll på allt eftersom smöret arbetats in. Fortsätt så tills du knådat i 5 minuter eller lite till. Degen kommer att vara lite kladdig men lossa från kanterna. Täck bunken med plast och jäs degen till dubbel storlek, det tar 1.5-2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Tippa ut degen på lätt mjölad bänk och dela i 8-10 lika stora bitar. Mina bitar vägde 100 g/st. Ta undan en liten bit för svansen och rulla till en kula. Rulla resten till lång korv, ca 40 cm. Se till att den blir lite smalare i ändarna. Forma till ett U och vrid ändarna om varandra två gånger. Flytta över till en plåt klädd med bakplåtspapper. Öppna upp tomma utrymmet lite och placera rullade kulan däri. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Vispa upp en äggula med en gaffel tillsammans med lite vatten och en nypa salt. Pensla bröden och dekorera svansen med frön. Till exempel blå vallmofrön, som jag använde. Men det går såklart lika fint med sesamfrön, flingsalt eller annat frö du har hemma. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Lyft över och låt svalna på galler.

Hoppas att jag med detta söta påskbröd inspirerat dig till att baka i påsk. Du kan förstås forma brödet enligt egen fantasi. Eller så rullar du dem bara till bullar. Oavsett blir det ett gott bröd som du kan äta till både en härlig långfrukost eller till påskbuffén.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Självfallet kan du beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?