Pastel de nata, smördegsbakelse med vaniljkräm

12 april, 2020
pastel de nata

Pastel de nata är en ljuvlig smördegsbakelse fylld med vaniljkräm. Pastel de nata är singularformen på Portugals nationalbakelse som ibland även omnämns i pluralis och då som Pasteis de nata. Det sägs att konditorerna håller hårt i sina recept men det finns flera varianter på nätet och de flesta är rätt lika.

Det här är ett bakverk som jag sprungit på ett par gånger nu och njutit så av när jag beställt det på café. Nu i påskhelgen har jag provat en snabbvariant av bakelsen som jag tänkte tipsa er om. Övertygad om att den blir så mycket godare om man gör egen smördeg men denna gång tog jag en genväg. Du kan använda vanlig eller glutenfri smördeg, jag köpte den kylda varianten.

Pastel de nata

Ugn 200°
Muffinsplåt 12 st (eller mazarinformar)

1 ägg + 2 äggulor
2 msk majsstärkelse
115 g (1 ¼ dl) strösocker
400 g (4 dl) mjölk (3%)
1-2 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt

1 rulle färdig kyld smördeg
Kanel

Ta fram en medelstor kastrull. Lägg i ägg, äggulor, majsstärkelse och socker. Tillsätt lite i taget av mjölken och vispa under tiden så allt blandas samman ordentligt. Värm på medelvärme och rör hela tiden tills krämen tjocknar och precis börjar koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner vaniljen. Häll över i en skål som du täcker med plast och ställ att svalna.

Ta fram smördegen och rulla ut den. Jag valde att pudra över ett lager med kanel, men du kan också bara pudra kanel på de färdiggräddade bakverken. Dela rullen på mitten och lägg den ena halvan ovanpå den andra. Börja nu att rulla samman halvorna från undersidan till en tajt rulle. Då får du som flera lager. Skär rullen i 12 lika stora delar.

Nu kan du antingen kavla ut degen till rundlar och lägga i formarna. Eller så tummar du ut degen och trycker upp på sidorna så att degen kommer upp till kanten. Därefter fyller du skalen med vaniljkräm, till tre fjärdedelar ungefär. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda tills de fått fin färg. Det tar ca 20 minuter men ha koll mot slutet så att de inte bränns. Lyft upp dem ur muffinsformen (du kan behöva dra runt kanten med en kniv) och låt svalna på galler. Pudra med kanel.

Som sagt, jag tror att det blir så mycket godare med egen smördeg men detta var en helt okej genväg som uppskattades till kaffet. De är godast nybakade men funkar även dag 2 och 3 (förvara dem svalt). Kanske att två rullar färdig smördeg hade gjort dem mer frasiga? Hursomhelst, prova min genväg eller googla fram ett recept på bakverket från grunden.

Pastel de nata är en riktigt god nationalbakelse! Prova att baka eller beställ nästa gång på café.

Ännu mera smördeg

Om du tycker om genvägar med färdig smördeg ska du kolla in mina päronflarn. Eller dessa äppelrosor.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?