Pelargoner på praktfulla Waldemarsudde

6 juni, 2019
pelargoner blomsterpill

Pelargoner i massor och en titt bakom kulisserna och i växthusen på vackra Waldemarsudde. Det hade jag förmånen att få vara med om för ett tag sedan när Blomsterfrämjandet bjöd in till pressvisning. Platsen var Prins Eugens Waldemarsudde, ett av våra vackra konstmuseum. Jag kan varmt rekommendera ett besök till denna pärla. Och missa för allt i världen inte att ta en promenad i parken och trädgården. Så vackert beläget vid vattnet ute på Djurgården.

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

Prat om pelargoner med Blomsterfrämjandet

Dagen till ära var vi en utvald skara som fick börja den tidiga och soliga morgonen utanför de välfyllda växthusen. Värmande kaffe och goda smörgåsar till presentationen av Malin och Erika från Blomsterfrämjandet. Pelargonen är en av våra mest älskade växter. En enkel krukväxt att sköta som belönar dig med fin, varierande och lång blomning. Och så kan den övervintras och skänka blomsterglädje år efter år.

Våra svenska trädgårdsmästare producerar ca 10 miljoner pelargoner och intresset är stort. Det finns tusentals olika korsningar och sorter. Jag ser många som frossar i nya sticklingar varje år på trädgårdsmässan. En del pelargoner är vackra för sina blad medan andra bjuder på skira blomster och en del doftar citrus, mint eller choklad. Varje år utses Årets pelargon och 2019 blev det chokladpelargoner från Brocade-serien med mörka vackra bladverk.

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

Bakom kulisserna i växthusen på Waldemarsudde

Vi fick så komma in i det allra heligaste när trädgårdsmästarna Marina Rydberg och Christer Johansson från Prins Eugen Waldemarsudde bjöd in oss i deras växthus. En sådan grönska och rikedom och massor av kunskap! Marina berättade om Prins Eugens kärlek till blommor och de växter som han omsorgsfullt valde till sin trädgård. Du har kanske hört talas om Waldemarsuddekrukan, en klassiker som alltså designats av Prins Eugen. Jag har själv lyckan att ha mina fönsterbrädor fyllda med denna vackra kruka, tack vare både mamma och farmor som fört denna kärlek till vackra ting vidare.

Statligt anställd florist

Prins Eugen testamenterade sitt livsverk till svenska staten. Floristen Kristina Öhman är personen bakom alla fantastiskt vackra blomsterarrangemang på Waldemarsudde. Marina sade att det nog är världsunikt att vi har en statligt anställd florist. Och så är det också vackert året om här, tack vare alla dessa kunniga blomsterkonstnärer.

Jag har försökt att göra ett urval från alla bilder denna morgon. Man kan säga att det är svårt att välja bort så här kommer en riktigt välfylld bildkavalkad från mitt besök. Så att ni får se både de välfyllda växthusen men också pelargonens olika uttryck. Varsågoda och njut!

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

Hundratals pelargoner

Marina och Christer berättade att man odlar kring 600-700 pelargoner varje år. Mestadels för att fylla trädgårdens rabatter men det finns också plantor till försäljning sedan några år tillbaka. Jag kan lova att du får hem växter som fått mycket omsorg och de allra bästa av förutsättningar om du väljer att köpa dina pelargoner på Waldemarsudde.

Pelargonen är också fin att använda som snittblomma, det tänker man kanske inte riktigt på.

pelargoner waldemarsudde

Det odlas förstås mer än bara pelargoner på Waldemarsudde. Jag blev verkligen imponerad av den omfattande verksamhet som pågår här. Att så mycket görs på plats. Tänk att florist Kristina har tillgång till alla dessa växter att plocka av till sina vackra arrangemang.

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

pelargoner waldemarsudde

Tips och råd om pelargoner

Vill du lära dig mer om pelargoner och hur man bäst tar hand om dem, klicka dig vidare hit till Blomsterfrämjandets sidor om Bli expert på pelargoner och Vilken pelargon ska jag använda till vad.

Jag hoppas att ni inspirerats till att fylla sommarens krukor med pelargoner och kanske utforska alla de olika sorter som finns. Jag hoppas såklart också att ni tar en tur till vackra Waldemarsudde och går runt i både trädgården men även besöker museet och njuter av alla vackra blomsterarrangemang invändigt. Och de aktuella utställningarna förstås. Det arrangeras även en del workshops på Prins Eugens Waldemarsudde och allt kring museet finns förstås att läsa på deras hemsida.

Till sist lite historia. Och en stork av pelargoner.

Till sist. Jag fick lära mig att pelargon kommer från grekiskans pelargos som betyder stork. Namnet kommer sig av att man tyckte att pelargonens långa och spetsiga frökapsel liknade en storknäbb. Om du tittar nästa gång så ser du att det stämmer. Pelargonen härstammar från södra Afrika och kom till Sverige på 1800-talet. Denna historik inspirerade mig förstås till ännu ett blomsterpill. Utöver den första bilden som väl kan ses som en hyllning till pelargonen.

Jag inspirerades så till ännu ett blomsterdjur – och förstås en stork. Så som den ser ut i min blomsterfantasi.

pelargoner stork blomsterpill

Tusen tack Malin och Erika på Blomsterfrämjandet samt Marina, Christer, Kristina och alla andra på Prins Eugens Waldemarsudde som gjorde denna morgon till en riktigt fin och inspirerande start på dagen. Jag känner mig nu ännu mer förtjust i pelargoner.

Ännu mera blomsterpill

Jag bjuder på ännu mera blomsterpill i kategorin just Blomsterpill. Här kan du också se min blomsteruggla och blomsterflamingo. Och här kan du se hela samlingen #anneliesblomsterdjur på Instagram.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?