Pepparkaksgranola, en god start på dagen

6 februari, 2021
pepparkaksgranola

Pepparkaksgranola, visst låter det ljuvligt att frukosten smakar pepparkaka!

Här samsas alla goda smaker från kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma. Hur man blandar till sin egen pepparkakskrydda kan du läsa mer om här. Det som är så bra med att göra sin egen granola är att man helt kan styra vad den ska innehålla och hur man vill söta den. Med andra ord, se receptet nedan som något att utgå från och använd det som finns hemma.

pepparkaksgranola

Pepparkaksgranola

1 dl naturella cashewnötter
5 dl havregryn
1 dl solroskärnor
3 msk oskalade sesamfrön
2 msk psylliumfrön
2 msk camelinafrön
1 msk pepparkakskrydda

1,75 dl vatten
4 msk olja
2-3 msk flytande honung eller lönnsirap

1 dl pumpakärnor
1 dl klippta osvavlade aprikoser
0,5 dl torkade / frystorkade bär

Värm ugnen till 175°. Hacka cashewnötterna grovt och blanda samman med alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda vatten och olja med honung i en liten skål och häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda samman till en smet. Häll ut på en plåt som ställs in i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Rör om 2-3 gånger under gräddningstiden. Passa på slutet så att det inte bränns vid. Låt granolan kallna på plåten. Tillsätt sen pumpakärnor och torkade bär.

Förvara din granola torrt i burk med lock.

Lite tips & tankar:

En granola kan göras på många olika sätt och jag varierar mig gärna. Är det till exempel något du inte tycker om eller inte tål kan du lätt byta ut det till något annat.

  • Vill du exempelvis att granolan ska vara glutenfri kan du använda rent havre. Men om du inte tål det heller, går det bra med boveteflingor.
  • Om du vill ha din granola osötad kan du helt utesluta honungen.
  • Den torkade frukten kan minskas ned på eller varieras. Ta russin eller fikon istället för aprikoser, använd exempelvis torkade tranbär eller blåbär. Jag brukar bara vara noga med att läsa på påsarna så att det är utan tillsatt socker.
  • Den här gången använde jag cashewnötter men det går lika fint med exempelvis sötmandel. Andra nötter går såklart också bra att använda.

Ännu mera granola

Om du vill ha ännu mera inspiration till frukostens granola tycker jag du ska kolla in mitt inlägg Granola – en samling favoriter. Här hittar du mina favoritblandningar och förslag på flera olika smaksättningar. Och missa för allt i världen inte chokladgranolan!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?