Pepparkakskrydda, till smaksättning eller som present

25 januari, 2021
pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda är en blandning av fyra kryddor som du lätt blandar till själv. Dessutom både smakar och doftar den mer än den färdiga på påse. Och så kan du balansera smaken om det är någon krydda du gillar mer eller mindre.

Pepparkakskrydda består av kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma. Jag köper gärna ekologiskt i den mån det finns och helst äkta kanel, den som heter Ceylon-kanel. Det är en klassisk blandning som funnits i många bakgenerationer och för egen del håller jag mig till endast dessa fyra väldoftande kryddor.

pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda

2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 msk hel kardemumma

Stöt den hela kardemumman i mortel tills det blir fint. Njut av doften. Mät upp resterande ingredienser och lägg i en burk tillsammans med kardemumman. Rör om. Klart!

Förvara blandningen torrt i en kryddburk eller glasburk med lock.

Tips & inspiration

Pepparkakskrydda är verkligen en krydda som kan användas mer än bara till jul. Det är goda smaker året om. Prova att smaksätta dina muffins med en tesked eller två. Blanda ner i frukostgröten. Ha i lite av kryddan när du bakar fröknäcke. Eller låt din granola smaka pepparkaka.

Pepparkakskrydda är också en fin gå-bort-present. Fyll en vacker glasburk och gör en fin etikett eller slå in det hela till ett fint paket. Dekorera med ett grovt snöre och ett par kanelstänger. Du kan också baka en låda pepparkakskryddade kakor att ge bort tillsammans med burken.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Så vackert! Njuter av dina bilder och tips!

  • Jag bara tokgillar dina bilder!! <3. Brukar du anordna fotoworkshops? I så fall vill jag gärna komma nästa gång :-). Det vore en ära att se hur du arbetar!
    Stor KRAM

    • Men jösses vilken fin kommentar du lämnat hos mig – TACK! Nä, workshops är inget jag brukar anordna men din fråga gör mig glad. Har inget direkt sätt att arbeta. Ibland ser jag en bild framför mig och ibland jobbas den fram när jag står med kameran. Den kreativa processen får mig hursomhelst att må bra. Kram till dig!

  • Den här bilden är så makalöst vacker i all sin färg och form. Tack för tipset med ceylonkanel. Ska hålla utkik

    • Åh tack snälla du! Ceylonkanel finns bl a från Urtekram som finns i flera matbutiker nu. Kanske finns i närheten av dig med.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?