Personligt

En inspirerande kväll med ‘Nytt bröd’

 
Igår kväll hamnade jag på ett riktigt trevligt event. Fick se på facebook att författarna till kommande boken ‘Nytt bröd’, Jessica Frej och Maria Blohm, skulle hålla i en bakkurs för några bloggare och journalister och nu gavs chansen för en person till att vara med. Mailade in en kort motivering och till min stora glädje fick jag platsen och därmed möjligheten att lära mig mer om att baka naturligt glutenfria bröd. Vi träffades på Matlabbet där det dukats upp ett härligt bord med ett par sorters bröd, knäcke, getostkräm, marmelad. Och ett par småkakor och en ljuvligt god prinsesstårta. Alltsammans glutenfritt och tillverkat av Jessica och Maria. Såklart.
 
 
Det roliga är att jag i somras fick nys om en app som Jessica och Maria tagit fram med recept på glutenfria tårtor. Den laddades genast ner till iPaden. Jag har inte hunnit provbaka något ännu, men jag njuter av de vackra bilderna och snart så ges det nog tillfälle till tårtkalas. I samma veva fick jag läsa att de skulle ge ut en bok med recept på glutenfria bröd bakat på naturliga mjölsorter, alltså inte glutenfria mjölmixer. Hurra, tänkte jag och skrev till och med in i almanackan den dag som boken skulle släppas. Och av en slump är den redan i min ägo.
 
 
Jessica och Maria berättade om allt sitt arbete bakom boken, att de bestämde sig för att göra en brödbok innan det ens fanns ett förlag med i bilden. Jessica är glutenintolerant och Maria är bakproffs. De fann varandra i diskussioner kring avsaknaden av goda glutenfria bröd och utmaningen i att kunna skapa detta. Om det gick. Det ligger många försök och experiment bakom deras arbete. Många bröd har hamnat i soptunnan, men ganska så snart fick de ihop ett par riktigt bra recept som de såg till att få proffs-utlåtanden på och blev inspirerade att fortsätta arbetet. Nu är recepten än mer förfinade och tryckta i en vacker bok. Som de faktiskt fick se och hålla i för första gången igår kväll.
 
 
När Jessica och Maria bakar bröd används bara naturligt glutenfria mjölsorter så som bovetemjöl, majsmjöl, rismjöl, sojamjöl, nyponskalmjöl och glutenfritt havremjöl. För att ersätta de glutentrådar som bildas i ett bröd bakat på vetemjöl, använder de psylliumfröskal/fiberhusk som gör bröden saftiga och mjuka. Det behöver inte knådas som vanligt bröd, utan vispas ner och får svälla en stund. Viktigt har också varit att alla ingredienser ska gå att få tag i lokala mataffären, runtom i hela landet. En stor eloge till dem för det beslutet! 
 
 
Ovan ser ni det vi fick baka igår – knäckebröd, tekakor och tortillabröd. De senare stekte vi och fick avnjuta en fantastiskt god och vacker middag, där vi gjorde våra egna tortillas som för de som ville avnjöts till en (glutenfri) öl eller ett glas vin. Alla var överens om att våra nystekta tortillas var mycket godare än de som köps i butik.
 
 
Jessica och Maria berättade att de också önskar förmedla en förståelse för glutenintolerans. Att boken ska vara så vacker och inspirerande att alla vill baka ur den. Det som är viktigt att tänka på när man bakar glutenfritt är att noga följa recepten. Det är först flera timmar efter att brödet jäst, bakats och svalnat som man vet hur det blir. Brödet ska alltså gärna vila över natten innan man njuter av det. Författarna har redan gjort alla misstag, så för oss är det bara att väga och vara noggranna så blir resultatet ett härligt bröd. Den 6 september släpps boken ‘Nytt bröd’ och som ni förstår kan jag varmt rekommendera den. Ska genast börja baka mig igenom alla recept. Boken innehåller också några recept på marmelader, krämer, såser och röror. Och allt bröd är näringsberäknat av dietisten Karolina Byström, som också var med igår. Maria berättade också att deras bröd håller länge i rumstemperatur, längre än vanligt bröd. Hon förordar att man inte fryser in bröd överhuvudtaget då det förlorar så mycket i smak och konsistens. Recepten är också gjorda så att det blir en lagom mängd. 
 
Här kan ni läsa mer om Jessica och Maria och deras bok ‘Nytt bröd’.
Uppdatering: boken kan redan nu köpas här och här.
 
 
Stort tack Jessica och Maria för en fantastisk bakkurs och kväll. Jag är väldigt imponerad och framför allt inspirerad. Dags att åka iväg och storhandla bovetemjöl och psylliumfrön och lite annat. Imorgon tänker jag bjuda på baguetter. Det är något som det finns en längtan efter i vårt delvis glutenfria hushåll. 
 
Så länge njuter vi av alla finheter och godsaker i goodie bagen.

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply Jessica 23 augusti, 2013 at 13:09

    Tack för ett superfint inlägg och för att du förgyllde vår event med din närvaro. Kram Jessica

  • Reply Linda-Matstugan 23 augusti, 2013 at 16:16

    Så roligt att träffa dig också på Matlabbet och vilka fina bilder. Härligt!Tortillabröden bara måste jag göra snart igen, helt gudomligt goda.

  • Reply Design by Tornblad 23 augusti, 2013 at 17:06

    Mmmmm ser fantastiskt gott ut! Vilken kul grej att få vara med och vackra bilder!

    Jag blir väldigt nyfiken.
    Kram

  • Reply Inger E 23 augusti, 2013 at 20:37

    Oj, oj vilken fantastisk presentation av kvällen, det känns nästan som om jag också var där. Vackra bilder som vanligt Annelie. Kramis!

  • Reply Karin A 23 augusti, 2013 at 23:51

    Det låter som en riktigt trevlig kväll och bra bok! :) Jag blir sugen på den trots att jag äter gluten. Härliga bilder som alltid. Ha en fin helg!

    Kram Karin

    • Reply annelie 27 augusti, 2013 at 09:31

      Det var en helt fantastisk kväll, Karin. Och boken kan jag varmt rekommendera. Fler och fler studier visar på att vi alla mår bra av att dra ner på gluten. Tack för fina ord och att du tar dig tid att skriva några rader.Kram.

  • Reply Maria 25 augusti, 2013 at 00:53

    Tack för att du var med! Superfina bilder! Ha en trevlig helg/ Maria

    • Reply annelie 27 augusti, 2013 at 09:32

      Varmt tack, Maria. Det var fantastiskt roligt att få vara med. Blev så inspirerad och nu går ugnen varm :) Har tipsat i alla kanaler att er bok nu finns till försäljning. Håller tummarna för succé. Det är ni så värda. Kram.

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.