Personligt

Mellandagar och snart nytt år

27 december, 2013

Tänk att snart är det dags för ett nytt år. Tvåtusenfjorton. Ibland känns det som att tiden flyger fram, men om jag sätter mig och backar bandet och tänker igenom allt vi gjort och varit med om under året, så är det en hel del. Förutom att det är trevligt, kan det vara rätt nyttigt att tänka tillbaka och minnas året som gått. Att klappa sig lite grann på axeln, bli nostalgisk, få sig ett gott skratt eller bara bli påmind om vad det nu kan vara. 
 

Men än så länge är det december, mellandagar och några dygn kvar på tvåtusentretton. Veckan som gått har varit intensiv och fantastisk. Födelsedagsmiddag hos kusinbarn, middag hos goda vänner med anledning av att våra gemensamma vänner från Detroit är i Sverige på besök, födelsedagsmiddag hos oss för att fira min födelsedag. Och så julafton, alldeles precis som det ska vara med nära och kära samt god mat. Juldagen tillbringades i soffan i pyjamas ända till fyratiden då jag tackolov blev utdragen på en promenad i det visserligen gråa vintervädret, men ack så skönt det var med frisk luft.


Det finns mycket godsaker hemma just nu och kylen töms allt eftersom på den goda julmaten. Alldeles lagom länge räckte den i år. Nu längtar jag efter en fräsch räksmörgås med ett glas vitt. Och barnen har beställt tacos.
 
Det blir en hel del kaffe när vi är hemma tillsammans. Till frukost. Elvakaffe. Trefika. Kanske en kopp på maten. Till kvällen föredrar jag dock en kopp te. Och har vi tur finns det något litet till. Korintkakor exempelvis. Ibland får jag förvånade blickar när jag ställer fram ett fat med småkakor och känner mig som en utdöende art som gärna bakar något ur ’Sju sorters kakor’. Det bjuder jag gärna på. Särskilt när de en stund senare himlar med ögonen och berömmer det hembakta. Det är ju egentligen inte så krångligt. Och så slipper man alla konstiga tillsatser.
 
 
Korintkakan, en klassiker som självfallet finns med i ’Sju sorters kakor’.
 
KORINTKAKOR ca 50 st
200 g smör
4 msk socker
2 dl (100 g) korinter (sköljs och torkas väl)
4,5 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker. Tillsätt korinter och mjöl. Arbeta samman till en deg och forma den till runda bollar. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Tryck till bollarna med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen ca 10 minuter.
  
  
 
Något av det bästa jag vet är att påbörja en ny kalender, ett nytt år. Hör inte till dem som väljer att ha kalendern digitalt i telefonen. Nej, jag vill skriva med penna. Fylla i allas födelsedagar i en egen färg. Mina att-göra-listor och påminnelser hamnar alltid i kalendern. Och jag bär den med mig vilket ju ställer vissa krav. Inför nästa år har jag gjort lite avkall på storleken på kalendern. Redan ifjol fingrade jag på Frankie Daily Journal men den kändes något för stor. I år tänkte jag att det får lösa sig. Först trodde jag att det var kört när jag tittade in hos de webbshoppar som jag vet brukar ha kalendern och det överallt stod slutsålt. Men så landade jag hos Papercut shop där det fanns flera på hög i butiken på Krukmakargatan i Stockholm (kan även beställas). Kalendern är ögongodis hela den. Ljuvliga illustrationer, små överraskningar, varje månad har sitt tema och så känns den så gedigen. 2014 års kalender är fylld med vackra botaniska akvareller av illustratören Sara Hingle. Det känns redan nu som att varje ny sida kommer att kännas som en oöppnad skatt. 

 
Nu njuter vi de sista dagarna på år tjugohundratretton. Sen blickar vi framåt, mot nya äventyr.

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply Weronica - Living by W/Days and Weekends 27 december, 2013 at 16:53

  Även här ligger Frankie på lut. Det känns fint med det där nya som väntar bakom hörnet. Vackra bilder, Annelie! Du är så duktig och har hittat en egen ton här på bloggen som jag tycker mycket om. God fortsättning!

 • Reply astromella 28 december, 2013 at 16:12

  Vilka vackra bilder! Tillsammans med dina fina, tänkvärda ord blir det något alldeles speciellt <3 Jag fick också fatt i en Daily Journal, men jag gav bort den i julklapp. Den blev uppskattad :-) Kram och god fortsättning!
  Mariell (astromella)

 • Reply Karin A 29 december, 2013 at 12:25

  Låter som en väldigt fin om än intensiv julvecka! Du är inte alls ensam med att baka klassiska småkakor. Vi har som tradition i släkten att träffas ett par dagar innan jul och baka. I år blev det hela fyra sorter; bondkakor, drömmar, kolakakor och en ny favorit med smak av ingefära och lime. :) Jag har kikat på den där kalendern (så fin) men avstod eftersom jag behöver tider för jobbet. Nästa år kanske jag gått över till digitalt/telefon på jobbet och då kan jag köpa en finare för privat bruk. Ha en skön söndag! Kram

  • Reply annelie 30 december, 2013 at 20:01

   Vad härligt det låter med en släkt-bak-träff :) Och vilka godsaker ni verkar ha gjort. Ja, vi får se om jag och Frankie kommer att trivas ihop. Allt gott till dig, och kram.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.