Personligt

Det glutenfria livet

23 juni, 2013
I drygt ett år har jag lidit av en hudsjukdom som heter Rosacea, en kronisk sjukdom som ger röda utslag och som små varblåsor. Min Rosacea har satt sig i ansiktet och det har från och till varit väldigt jobbigt. Är ganska övertygad om att det i mitt fall var stress som utlöste sjukdomen men det är också vanligt att det kommer i 40-årsåldern. Den vanligaste rekommendationen är en kraftig antibiotikakur eller ofta lång behandling med starka krämer. Då jag är något av en motståndare till antibiotika började jag med receptfri kräm men då det inte hände något gick jag över till den receptbelagda. Ingen förändring.
 
Via läsvärda bloggen Naturligt snygg fick jag tips om alternativa produkter som ska lindra rosacea och jag har sedan i höstas enbart använt ekologisk jojobaolja och om dagarna lagt på en mineralbas (puder) för att rosacean ska få läka i lugn och ro. Om man som jag inte använder så mycket make up så känns detta inte helt bekvämt men å andra sidan har det dolt alla utslag hyfsat väl.
 
Nu till den intressanta vändningen. Har googlat och talat med vänner om alternativa behandlingar och förstått att en glutenfri kost kan förbättra sjukdomen. Även laktosfritt kan påverka. En annan sak som kan behövas är att höja saltsyrenivån i magen. Bestämde mig för att ta bort all gluten och efter bara en vecka märkte jag en avsevärd skillnad. Både på hud och i mage. Tillsätter nu även saltsyra. Oerhört intressant är det, så jag fortsätter självfallet och hoppas på att det kan lindras ännu mera. Det glutenfria livet känns inte heller särskilt betungande utan det är faktiskt rätt roligt att utforska nya recept, ingredienser och mjölsorter. Så jag tänkte dela med mig av lite tips och recept framöver. Kan ju bakas och ätas av alla och att minska på det vita mjölet ska ju vara bra för oss. Första receptet blir ett härligt fröknäcke.
 
 
FRÖKNÄCKE:
2 dl majsmjöl eller Semper Fin mix
1 dryg dl pumpakärnor
1 dryg dl solroskärnor
1/2 dl flytande smör
2 1/2 dl hett vatten
Lite flingsalt
 
Allt blandas och smetas ut på bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt efter tycke och smak. Man kan också tillsätta annan krydda, kanske rosmarin eller varför inte kardemumma för en sötare variant. När jag bakade knäcket hade jag inga pumpakärnor hemma så jag tog en blandning av linfrön, solroskärnor och lite sesamfrön. Grädda i 150 grader i ca 60 minuter. Njut.
 
Tack till Anette för recept.
Och tack till Anette, Eric och Sofia för inspiration, pepp och fakta.

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Karin A 23 juni, 2013 at 21:34

    Intressant att du blivit bättre genom att ändra vad du äter. Hoppas det fortsätter åt rätt håll. Ska absolut testa att baka knäckebrödet!

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.