Personligt

Byt till eko!

24 oktober, 2013
 
Naturskyddsföreningen kör just nu en kampanj på temat Byt till eko, som jag tänkte dra mitt strå till stacken och uppmärksamma även här. Vad är egentligen o-ekologiskt, hur kan man börja och vilka varor gör störst skillnad för miljö och människor? Här kommer lite samlade tips och mer information kan du hitta här på Naturskyddsföreningens hemsida
 
 
Om det känns övermäktigt att byta ut alla varor i vagnen till ekologiskt kan man börja i liten skala. De 5 varor som gör mest skillnad är Kaffe Kött • Mejeriprodukter  Bananer och vindruvor • Potatis. Vi köper ekologiskt så långt det går och är möjligt, men alltid när det gäller exempelvis kaffe, te, bananer, ägg, mjölk, citrus, choklad (gärna också fairtrademärkt), paprika. Alla grönsaker får gärna vara eko. Det finns många trevliga ekoviner i hyllan. Kött försöker vi köpa ekologiskt men det är lite beroende på utbud. Och kanske är det så att vi hellre skulle köpa mindre kött och istället ekologiskt när det väl ska tillagas något. Vi slänger väldigt lite mat i vår familj och komposterar. Läser att vi i Sverige slänger en tredjedel av maten. Tänker att de pengarna istället skulle  kunna läggas på ekologiskt.
 
Vill du skriva ut affischen ovan kan du hämta den här.
 
Titta gärna på den här underbara kampanjfilmen som Naturskyddföreningen tagit fram i samarbete med komikerduon Anders och Måns:

 
 
Här finns mer läsvärt:

8 sätt att döda myter om ekologiskt – varsågod, här är argumenten.
5 viktiga varor att byta till eko – börja i liten skala och med detta.
Så här ologiskt är det med o-ekologiskt – bra förklaring till varför du ska välja mer eko.
 
 
Naturskyddsföreningen försöker också trigga igång eko-handlandet på annat vis. Det visar sig nämligen att Danmark är bäst i världen på att köpa ekologiskt. De köper dubbelt (!) så mycket ekologisk mat som oss svenskar. Här har vi chans att klå danskarna och bli bäst i världen. Kom igen alla, anta utmaningen. Börja med att byta ut de fem viktigaste varorna. Om du redan gjort det, fortsätt som du gör och byt ut ännu lite mer. Det är vi själva som vinner på det. Nu klår vi dansken!
 
För vår egen och våra barns skull. Såklart.
 

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Reply Almbacken 24 oktober, 2013 at 22:50

  Heja, heja! Jag köper en hel del ekologiskt vilket känns bra. Hade dock helt bommat detta med kaffet!!!

  Vilka otroligt vackra macroner du gör. Säkert är de lika goda som de ser ut. Men visst är det svårt med macroner….de blir gärna liiite för sött. Men, vackrare kaka finns inte.

  Kram,
  Maria

  • Reply annelie 4 november, 2013 at 20:40

   Tack, Maria. Vad bra att jag kunde inspirera på kaffefronten då :) Och tack för fina ord om mina macarons. Håller med – de gör sig väldigt bra på bild ;-)

 • Reply Karin - karikulla 30 oktober, 2013 at 13:08

  Tack för bra tips! Känner att det är lätt att halka in i tankar som att det lilla inte räknas, när jag kanske känner att vi inte kan köra hela vägen liksom. Men de fem "måstena" ska jag snappa upp!

  Jättefin blogg du har, med mycket smått och gott!

  Kram IG-karikulla

  • Reply annelie 4 november, 2013 at 20:41

   Tusen tack för fina och värmande ord, Karin.Kram tillbaka.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.