Personligt

En liten runda från årets Bak&Chokladfestival

16 oktober, 2015
 
Såklart att Bak&Chokladfestivalen fick ett besök av oss även i år. Ifjol var jag där på både bloggträff och hejade sedan på Matilda som tävlade i Årets pralin. I år hade festivalen flyttat in i en egen hall på Stockholmsmässan och det kändes både lite luftigare samtidigt som det nog var fler utställare men också gott om plats för både scen och baklabb. Det är verkligen en rolig mässa, framför allt om man som jag är intresserad av både bak och choklad förstås, men jag tycker de lyckas riktigt bra även med alla aktiviteter runtom.
 
 
Att det bara kan finnas så oerhört många olika sorters choklad. Av skiftande kvalitet och smak såklart. Men att choklad faktiskt kan smaka på så oändligt många sätt. Det är rätt fascinerande. Och det är också vad som är så roligt med festivalen, att man får provsmaka mycket och upptäcka helt nya smaker. 
 
 

Om man som jag älskar förpackningar kan man ju gå loss totalt bland de olika utställarna. En del förpackningar är rena rama konstverken och som en färdig fin present att ge bort utan att ens behöva slå in den. 

 
 
Den bästa lakritsen kommer från Haupt Lakrits. Använder både deras pulver och granulat i mitt kök. Fick prova på årets julpralin som hade riktigt goda smaker av jul och pepparkaka. Och så lakrits i mitten förstås. 
 
 
 
Förutom choklad och lakrits fanns det godis i alla dess former och även en och annan marsipangris. Och så dessa bedårande minitårtor! Fantastiskt vackra – och ekologiska! Kommer från Konditori Genuin i Stockholm.
 
 
Vi var där när mässan öppnade och började med att hälsa på Jessica och Maria i deras monter där jag lyckades knipa ett ex av deras nya bok Baka nytt. De och förlaget var lite överrumplade över åtgången på böcker så de tog faktiskt slut lite senare på söndagen. Turligt nog började vi hos dem och kunde få en liten pratstund eftersom det resten av dagen konstant var så här trångt i deras monter. De var så glada över senaste boken, att det här verkligen var den bok de hade velat göra från början men att resan fram till både utveckling av recept och produktutbud tagit sin tid. De har verkligen bidragit till att den glutenfria bakningen tagit ett stort steg framåt och jag är så glad över att ha följt dem på vägen och även fått möjlighet att träffas. Deras recept har verkligen inspirerat mig och fått mig att knäcka koden med glutenfri bakning.
 
 
Och så var det tävling också. En blogg- och konditorduell som vi bara var tvungna att följa. Hade ju lovat Fredrik också att komma dit och heja. Fredrik tävlade ihop med Cecilia, Caroline med Frida och Linda med Sara. I nästa omgång tävlade Karin med Oscar och Nina med Per. Lagen skulle leverera en eclair och en pralin. Juryn bestod av både proffs och frivilliga från publiken och slutliga segrarna blev Linda och Sara.
 
 
Med hem i påsen följde såklart Baka nytt och Journal Chocolat, lite recept och broschyrer och så vår favoritchoklad, Zotter. En unik choklad som både är ekologisk och fairtrade men även en av de få i Europa som hanterar choklad med ett helhetstänkande med sitt ”Bean to bar”. Alla omslag har sin unika design och denna gång provar vi mjölkchoklad utan tillsatt socker (riktigt god, spännande smak), en 100%-ig mörk vegansk choklad och blandad vit och mörk choklad ’For Chocoholics’.
 
Nästa år äger Bak&Chokladfestivalen rum den 6-9 oktober.
Lika bra att skriva in det i almanackan med en gång!
 

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Ulrica – Krii's Kitchen 16 oktober, 2015 at 15:07

    Det ser jättesmarrigt ut och jag ska absolut boka in nästa mässa redan nu. I år fick jag bara inte ihop tiden och orken med flytt och allt. Men nästa år hänger jag gärna på. :)

    Kram

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.