Personligt

Min första matbloggsträff, Mitt kök och Matbloggspriset

13 november, 2014
 
Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris som varje år utser vinnare inom olika kategorier inom matbloggosfären. Från och med 2008 delas priset ut i samband med mässan Mitt Kök (tidigare Det Goda Köket) tack vare bland annat Kinna Jonsson. Många bloggar har fått fin uppmärksamhet och välförtjänta genombrott tack vare Matbloggspriset och jag har själv vid flera tillfällen röstat fram mina favoriter. I år kändes det självklart att rösta på Fredriks Fika i kategorin Folkets val och glädjande nog vann Fredrik, denna glädjespridare och inspiratör. Nedan ser ni flera pristagare:
 
 
På bilden från vänster: Kinna Jonsson, Alexandra Zazzi, Fredrik Schelin, Ylva Vitorovic, Johan Hedberg  Matgeek (Vinnare: Stora Matbloggspriset), Karin Bernfalk Bagerskan (Vinnare: Hedersutmärkelsen), Martina Koch Mat och Odla (Vinnare: Bästa Grillinnehåll), Fredrik Nylén Fredriks Fika (Vinnare: Folkets val), och David Lindén  Svenssonsmakaren (Vinnare: Bästa foto) Fotograf Gustav Kaiser.
 
På torsdagens prisutdelning med tillhörande mingel kunde jag inte vara med men till fredagens matbloggsträff anmälde jag mig. Åkte till mässan ett par timmar innan så att jag hann gå igenom Mitt Kök och spana in alla montrar. Köpte bland annat med mig en väldigt god lakrits och skånska chips. Och en hög med mattidningar. En snabb lunch intogs och sedan var det samling i en konferenslokal. Alla dessa nya möten är en stor behållning med sådana här träffar. Men också att få ta del av andras kunskap. Och inspireras. Först ut att tala var Magnus Reuterdahl som talade om sin passion för viner och hur han gått från blogg till att vara med och bygga upp det internationella nätverket #winelover som idag samlar runt 18 000 människor världen över. Magnus provar runt 2-3 000 viner om året (!) och det lät onekligen fantastiskt när han berättade om alla möten, resor och evenemang han får vara med om. 
 
Därefter kom Georg Herlitz från United Screens och berättade om sitt tidiga intresse för rörligt på nätet. Han visade på intressanta tankar kring tv-tittandet som drastiskt sjunker, framför allt hos de unga, och hur youtube och andra kanaler växer sig allt starkare. Även som mediakanal. Georg visade några riktigt charmiga matbloggare med egna youtube-kanaler som gjort stor succé. Och inte är det alltid de snygga produktionerna som vinner tittare. Nej, här handlar det snarare om att ha en personlighet, vara nära publiken, ha lite amatörmässig utrustning och snabbt fånga publiken. Inga långa intron som riskerar att du klickas bort. Oerhört intressant. Och apropå det, så lanserade Fredriks Fika sin egen youtube-kanal i veckan. Ska bli kul att se hur många svenska matbloggare som hakar på trenden. 
 
 

I en av pauserna blev vi bjudna på ett dignande bord med armeniska bakverk signerade Kitchen of Anna som också var en av deltagarna. Lustigt nog hade vi precis hittat till varandras bloggar och instagramkonton veckan innan så det var verkligen roligt att få ses här. En annan bekantskap var Magdalena som jag träffade för första gången när vi bakade tillsammans på Bak & Chokladfestivalen. Här har Magdalena skrivit om matbloggsträffen. Och så fick jag äntligen träffa Ulrica, vi som haft blogg- och instagramkontakt en längre tid och det var så himla roligt. Ulrica bjuder på massor av matinspiration och vackra bilder på sin blogg Kriis Kitchen.
 
 

Sen blev det lite paneldebatt med Husmor Lisa och Karin från Glimten i Grytan. Moderator var Ylva som tillsammans med Kinna är Marknads- och PR-ansvarig för Matbloggpriset. Vi pratade om netikett, länk-kärlek, att alltid länka tillbaka, att en del råkat ut för bildstöld och vi pratade om att det ofta råder okunskap kring vad man får använda och inte på nätet. Caroline (som också skrivit om dagen här) berättade att loppi.se som hon bloggar för kommer att lansera något de kallar ”schyssta bananer. Alltså att hålla en god ton på nätet. Kinna berättade att det är på gång en sammanställning etiska regler för bloggare. Vi pratade länge kring de första punkterna och det var många intressanta frågeställningar att fundera kring.
 
Sist ut var Ilva Beretta som bott i Italien i 20 år och arbetat som matfotograf i många år men började med en blogg med fantastiska bilder från livet i Toscana, som fick stor uppmärksamhet. Numera bloggar hon på den engelskspråkiga Lucullian Delights som hamnat på Time Onlines topplista över världens bästa matbloggar. Ilva berättade lite kring vad som händer internationellt, delgav sina tankar kring fotograferandet på bloggar idag och tipsade om en del internationella bloggar som hon själv inspireras av. Och så fick vi lite tips på hur man kan fota i vintermörkret. En riktigt givande eftermiddag alltså!
 
Stort tack till eldsjälarna bakom Matbloggspriset och alla som var med på träffen.
Det här gav mersmak så det lär bli fler bloggträffar framöver.
 

 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.