En helt ljuvlig sommartårta blev denna pinocchiotårta med jordgubbar, vaniljkräm, jordgubbs- och passionskräm samt grädde. Och ännu mera bär!
Jag bakade tårtan till midsommarafton och den skulle räcka till många så jag gjorde två bottnar och lade fyllningen emellan. Tårtan räckte då gott och väl till 15 personer. Är ni färre räcker det med en marängbotten och då kan man antingen lägga all fyllning i lager ovanpå botten eller dela botten på mitten och lägga fyllningen emellan.
Jag dekorerade tårtan med färska jordgubbar, vispad grädde, citronmeliss och fläderblomster. Att jag hade med passionsfrukt att dekorera med glömdes helt bort i värmen.

Kär tårta har många namn
Det här är en klassisk tårta som min mamma ofta bakade när det var kalas. Jag vill minnas att mamma ofta hade ananas i gräddfyllningen och ibland riven choklad. Vi kallade tårtan för pinocchiotårta men den går också under namnen herrgårdstårta, brittatårta, margaretatårta, glimmingetårta, sommartårta – och säkert något mer.
Tårtbotten är en sockerkakssmet som bres ut och sen toppas med en maräng. Jag tycker att det hjälper att ha en form med kanter (rektangulär eller rund) så att smeten inte flyter ut för mycket utan mera växer på höjden. Man kan antingen bre ut fyllningen ovanpå den stora marängbotten eller dela den på mitten, lägga fyllning på ena halvan och sedan placera andra halvan ovanpå.
Inspirationen till fyllningarna kommer från bloggen En smaksak. Vi pratade hemma om att årets midsommartårta skulle ha smakerna jordgubb och passion. Jag googlade inspiration och hamnade på denna sida. Jag har använt receptet på jordgubbskrämen och kompletterat med mitt recept på tårtbotten och vaniljkräm.
Glutenfri tårtbotten
Jag har bakat det klassiska receptet på en pinocchiotårta, med gluten. Skulle du vilja göra tårtan glutenfri så vill jag tipsa dig om att kika in till den glutenfria bloggen nogluforme. Jonny har lagt upp ett recept på glutenfri tårtbotten och han har bra koll på glutenfri bakning så kika in till hans glutenfria pinocchiotårta här.

Pinocchiotårta med jordgubbar, vaniljkräm, jordgubbs- och passionskräm & grädde
10-12 bitar
Ugn 175 grader
Botten
75 g rumsvarmt smör
85 g (1 dl) strösocker
4 äggulor
50 g (0,5 dl) mjölk
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
90 g (1,5 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng
4 äggvitor
170 g (2 dl) strösocker
ev flagad mandel
Värm ugnen till 175°. Klä en långpanna (ca 25×30) med bakplåtspapper. Använd gärna en form med kant så att smeten har lättare för att växa på höjden. Förbered och mät upp alla ingredienser. Ta fram smöret så det blir mjukt och separera äggen – gulorna används till botten och vitorna till marängen.
Vispa smör och socker pösigt (4-5 minuter). Tillsätt äggulorna en i taget och vispa tills smeten är ljus och fluffig. Rör ner mjölk, vanilj och salt. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner i smeten, vänd därefter om med slickepott till en jämn smet. Bred ut till en jämn botten på bakplåtspapperet.
Ta fram en helt ren bunke och vispa äggvitorna tills det formas mjuka toppar. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa ca 5 minuter tills sockret löst upp sig och du fått en tjock maräng. Bred marängen över botten och strö ev över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Marängen ska se frasig ut och sockerkaksbotten ska vara genomgräddad. Marängen ska inte få så mycket färg, så om du har en väldigt varm ugn kan du sänka graderna något (150-175 grader).
Låt kakan svalna i formen och lyft sedan över till ett galler. Botten kan göras dagen innan servering. Täck den lite löst med en kökshandduk och låt stå framme i rumstemperatur.
Jordgubbskräm med passionsfrukt
250 g frysta jordgubbar
25 g passionsfrukt (smidigt köpa i frysdisken)
1 msk strösocker
1 msk maizena
0,5 citron, pressad saft
1 st gelatinblad
Tina jordgubbar och passionsfrukt. Mixa jordgubbarna och lägg i en liten kastrull med passionsfrukt, socker, maizena och citron. Låt sjuda under omrörning i några minuter tills det tjocknar. Lägg under tiden gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur bladet och blanda ner i den varma krämen. Låt svalna och ställ sedan krämen i kylen. Kan göras flera dagar i förväg.
Vaniljkräm
1 tsk vaniljpasta, eller vaniljsocker, se nedan*
375 g (3,75 dl) mjölk
65 (0,75 dl) strösocker
3 äggulor
3 msk majsstärkelse
25 g smör
nypa salt
Mät upp alla ingredienser i en kastrull. Värm försiktigt på medelvärme och rör hela tiden. Sänk värmen när det börjar koka och sjud i någon minut medan du rör intensivt och lyft sedan kastrullen från plattan. Häll krämen genom en finmaskig sil ner i en bunke. Lägg plastfolie tätt mot krämen och låt den kallna helt i kylen. Kan göras flera dagar i förväg.
* Det går bra att använda vaniljsocker i stället för vaniljpasta. Ta då 2 tsk men rör ner det först efter att du silat krämen. Har man i det under kokning kan det bli en bitter eftersmak.
Till servering
400 g (4 dl) vispgrädde
färska bär och passionsfrukt
citronmeliss eller mynta
Dra av bakplåtspapperet och lägg kakan på fat eller bricka. Du kan halvera marängbotten och lägga fyllningen emellan eller lägga all fyllning i lager ovanpå kakan.
Vispa grädden. Bred eller spritsa ut jordgubbskrämen, lägg sedan på vaniljkräm och toppa därefter alltsammans med vispad grädde, bär, passionsfrukt och gröna blad. Servera med en gång.
Ännu mera Blomster&Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.
Lina
Hej!
Det står 175 grader längst upp och sedan 150 grader i själva receptförklaringen. Vilket ska det vara? 😊
annelie@blomsterochbakverk.se
Nämen så tokigt! Om jag minns rätt så testade jag båda graderna och i min ugn blev 175 grader bäst. Skulle du ha en väldigt varm ugn så kan du prova att sänka graderna något. Marängen ska inte få så mycket färg. Tack för att du uppmärksammade mig på detta, ska lägga till detta i texten snarast. Allt gott från Annelie