Pumpabröd på pumpapuré

24 oktober, 2021
pumpabröd

Pumpabröd på pumpapuré blir inte bara ett saftigt och gott bröd, det blir också vackert när man ger brödet formen av just en pumpa. Med hjälp av några steksnören och en kanelstång skapar du detta vackra och goda bröd.

Nu är brödet inte bara format som en pumpa utan innehåller också pumpa. Det är väldigt lätt att göra sin egen pumpapuré och här kan du läsa hur jag gör.

Jag kryddar brödet med klassiska pumpakryddorna kanel, ingefära och kryddnejlika. En del har även i kryddpeppar och muskotnöt, men jag gillar denna mix. För extra gul nyans på brödet kan man ha i gurkmeja men det är inte nödvändigt. Torkad frukt i bröd är en vattendelare. Jag tycker själv att det blir gott med både torkade tranbär eller russin i brödet, men skippa det om du inte gillar det. Jag har bakat ett bröd av varje här på bilden och som du ser får brödet med torkade tranbär en lite annan struktur.

Pumpabröd på pumpapuré

1 bröd Ugn 250–225°

5 g jäst
175 g (1,75 dl) pumpapuré
250 g (2,5 dl) kallt vatten
60 g (1 dl) torkad frukt, t ex russin eller tranbär
30 g (0,5 dl) solroskärnor
30 g (0,5 dl) pumpakärnor
15 g (1 msk) rapsolja            
1,5 tsk salt
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,25 tsk malen kryddnejlika
ev 1 tsk gurkmeja för gul färg
ca 480 g (8 dl) siktat dinkel eller vete
steksnören och kanelstång

Smula jästen i en bunke. Tillsätt pumpapuré och vatten, vispa om. Rör ner torkad frukt, solros- och pumpakärnor, olja och kryddor. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen med en trägaffel tills den känns smidig och börjar lossa från kanterna men fortfarande sitter fast lite i botten. Beroende på hur lös pumpapurén är kan du behöva tillsätta bara lite mer mjöl. Eller om den är torr, så kan du behöva ha i lite mer vatten. Men degen ska vara lite kladdig, så ha inte i för mycket mjöl. Då är det bättre att arbeta in lite mjöl när degen arbetas ut. Täck skålen med bakduk och/eller plast och jäs i rumstemperatur i 10–12 timmar. Degen ska bli bubblig och mer än dubbelt så stor.

pumpabröd

Forma brödet som en pumpa

Klipp till 6 st steksnören, ca 50 cm långa, och lägg dem i en liten skål. Ringla över lite olivolja. Tippa ut degen på mjölat bakbord. Vänd om degen med en degskrapa och se till att den inte fastnar i underlaget. Arbeta samman degen med varsamma händer. Ta tag i degens ovankant, dra degen uppåt och vik över degen. Fortsätt och gör likadant runtom hela degen. Vänd så att skarven är nedåt och forma brödet mellan händerna genom att snurra degen så att ytan spänns.

Dra av överflödig olja från snörena och lägg ut dem på bakbordet, som i form av ett hjul. Lyft upp brödet och lägg med skarven uppåt. Bind ihop ett snöre i taget, klipp av lösa ändar. Tänk på att degen ska jäsa, så knyt inte snörena för hårt. Vänd degen och lägg på bakplåtspapper, rätta till snörena om det behövs. Täck och låt jäsa i ytterligare 1–2 timmar. Använd jäskorg eller skål med mjölad bakduk om du vill få mera höjd på brödet.

Grädda brödet

Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm till 250°. När brödet  jäst klart, kan du pudra med mjöl eller pensla med vatten och dekorera med fröer. Snitta om du vill. Ta försiktigt ut grytan ur ugnen, tänk på att den är riktigt het. Ta tag i bakplåtspapperet och lyft över med brödet till grytan. Rätta till papperet lite och sätt på locket. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta försiktigt av locket, sänk värmen till 225° och grädda i ytterligare 15 minuter. Lyft ur brödet och låt svalna på galler. Pilla bort snörena när brödet svalnat. Klipp snörena på både ovan- och undersida. Dra i ändarna. Det kan fastna lite men går att lirka och dra igenom.

Hoppas att jag inspirerat dig till att baka ett pumpabröd på pumpapuré och att det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag kan också gärna posta boken som present med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Om man vill göra pumpabrödet vete/ glutenfritt. Vad kan man bäst byta ut vetemjölet till? Och hur mycket?

    • Hej, det är tyvärr rätt knepigt att konvertera brödrecept baserade på gluten till vete/glutenfritt. Jag brukar rekommendera att man använder ett recept utvecklat för glutenfritt istället. Nu bakar jag aldrig med glutenfria mjölmixer, så det är möjligt att det går med en sådan produkt men det kan jag inte svara på. Däremot håller jag på att ta fram ett recept på gf pumpabröd till nästa bok. Ett provbak till så tror jag att det sitter. Vilket ju inte hjälper dig just nu, men det kommer ett alltså :)

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?