Rabarber- och citronmarmelad

26 juni, 2022
rabarber saft och marmelad

Rabarber- och citronmarmelad kan du passa på att koka när du ändå gjort rabarbersaft. Ett ypperligt sätt att ta tillvara citronskivorna som legat i bunken med rabarber. Här hittar du receptet på rabarbersaft.

Och visst går det lika bra att göra marmeladen när du gör flädersaft.

Citron- och rabarbermarmelad

200 g citroner från safttillverkningen
100 g (1,25 dl) syltsocker
100 g (1 dl) koncentrerad saft

Finhacka de mjuka citronskivorna. Lägg i liten kastrull med syltsocker och koncentrerad saft. Koka ca 5 minuter under omrörning. Gör marmeladprovet (se nedan). Skumma och häll upp på helt ren och steriliserad burk (se nedan).

Marmeladprovet

Marmeladprovet görs för att kolla när marmeladen eller sylten är klar. Innan du börjar koka, ställ in ett litet fat i frysen. När du tror att det kokat klart, ta fram fatet och klicka på lite av marmeladen. Låt stå en stund och dra med en sked rakt igenom klicken. Om det direkt flyter ihop behöver det koka lite till. Om det inte flyter ihop har det kokat klart.

Safta, sylta och sterilisera

För att förhindra mögel är det viktigt att sterilisera de burkar och flaskor som ska fyllas. Se till att de är helt rena och värm både flaska, burk och lock i 100° varm ugn i någon halvtimme, medan du kokar saften eller sylten. Se också till att skumma av det du kokar noga. Fyll ända upp och förslut ordentligt. Sylt- och marmeladburkar vänds med fördel upp och ner när de är heta, så att eventuella bakterier dör och hållbarheten blir längre. Vänd tillbaka när de svalnat.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?