Rabarber- och jordgubbsmoussetårta

16 juni, 2023
rabarber- och jordgubbsmoussetårta

Rabarber- och jordgubbsmoussetårta är en riktigt somrig tårta. Botten består av en rabarberkladdkaka och därpå två lager med ljuvlig mousse. Du kan dekorera med en del av moussen, men är det bärsäsong är det härligt att istället ösa på med färska jordgubbar. Tårtan monteras så att moussen täcker alltsammans och innehållet syns först när man skurit i tårtan. Perfekt tårta att förbereda till kalas och ha klar i frysen.

Rabarber- och jordgubbsmoussetårta på kladdkakebotten.

Att göra en moussetårta har flera olika moment, men det är inte så svårt som man kan tro. Om du bara läser igenom allt noggrant och tar steg för steg kommer det att gå utmärkt.

Tårtan bör göras minst en dag i förväg, men då den ändå ska frysas är det en perfekt kalastårta att ha färdig i god tid i frysen. Botten kan du baka dagen innan du gör mousserna. Här hittar du receptet på rabarberkladdkakan. Du kan såklart ta en annan botten du tycker om, eller ha i jordgubbar istället för rabarber, men tänk på att botten behöver vara stabil så att den orkar hålla uppe mousserna.

Här kan du se ett klipp från när jag bjuder på tårtan i Nyhetsmorgon.

Montera moussetårtan, så här gör du.

Det finns olika sätt att göra detta på. Första sättet är att montera tårtan så att moussen täcker allt. Då placerar du botten i en lite större form. Kläm först fast ett bakplåtspapper i botten och klä insidan med tårtplast för extra fin yta.

Här är botten bakad i en form på 20 cm och jag placerar den i en form som är 20-23 cm. Rabarbermoussen är frusen i en form som är något mindre (18 cm) och placeras ovanpå botten. Här har jag valt att dekorera med jordgubbar runtom, men det kan man hoppa över. Häll jordgubbsmoussen över alltsammans. Om du har jordgubbar runtom får du vara lite försiktig till en början, så att de håller sig på plats. Du kan också ta en del av moussen och gjuta i silikonform för att ha till dekoration av tårtan, som jag gjort här.

Därefter brukar jag skaka formen lite och slå lätt mot bänken för att få bort luftbubblor. Om det behövs kan du jämna till ytan. Ställ in i frysen.

Eller montera nerifrån och upp.

Andra sättet är att använda en och samma form och liksom bara bygga på, uppåt. Då blir det en tårta med synliga lager. Planera de olika stegen bara.  Det kan också vara smart att klä formen invändigt med tårtplast eller bakplåtspapper för att få en högre kant, så att all mousse ryms i formen.

Alternativt upp och ner.

Det finns ett tredje sätt också och det är att montera tårtan upp och ner, i en silikonform. Tårtan får en väldigt fin och slät struktur av silikonen. Då får du börja uppifrån och fylla på med en del jordgubbsmousse i formen, lägga ner den frysta rabarbermoussen, fylla på med mera jordgubbsmousse och till sist trycka dit botten. Här gäller det att ha koll på hur mycket silikonformen rymmer, så att det blir en plan bottenyta. Blir det mousse över kan man göra dekorationer eller frysa in i t ex muffinsformar. När det är dags vränger man ut hela tårtan ur formen och lägger på ett fat.

Moussetårtor blir bäst om de får tina långsamt i kylen. Se till att lossa formen direkt efter att du tagit ut den från frysen. Även dekorationer lossas och läggs på helt frysta. Lägg tårtan på ett tårtfat eller i en tårtkartong (med locket på glänt) och ställ in i kylen. Den sista dekorationen kan du göra närmare inpå servering.

rabarber- och jordgubbsmoussetårta

Rabarber- och jordgubbsmoussetårta

Ett recept från blomsterochbakverk.se
3.4/5(29)
10-12 bitar
1 timme + tid i kyl och frys

En ljuvligt somrig tårta där en rabarberkladdkaka toppas med två sorters mousse, rabarber och jordgubbe.

Ingredienser:

RABARBERMOUSSE (form ø 18 cm)

2 gelatinblad

200 g rabarber, färska eller frysta och tinade

85 g (1 dl) strösocker

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 msk pressad citron

150 g (1,5 dl) kylskåpskall vispgrädde

50 g (0,5 dl) turkisk/grekisk yoghurt 10 %

JORDGUBBSMOUSSE (form ø 20-23 cm)

3 gelatinblad

200 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade

45 g (0,5 dl) strösocker

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

200 g (2 dl) kylskåpskall vispgrädde

200 g (2 dl) turkisk/grekisk yoghurt 10%

färska jordgubbar eller annan dekoration

Gör så här:

RABARBERMOUSSE

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter.

2. Skär rabarbern i bitar och koka upp med socker och vanilj.

3. Sjud i ca 10 minuter tills rabarbern kokat sönder, mixa och sila av till en slät puré. Blanda i citronsaft.

4. Skaka av gelatinbladen och rör ner dem. Låt svalna till fingervarmt (37°).

5. Vispa grädden till mjuka toppar och rör ner yoghurten.

6. Vänd ner rabarberpurén lite i taget med slickepott till en jämn smet. Häll i silikonform eller springform klädd med plastfolie. Ställ i frysen att stelna helt. Kan förberedas.

JORDGUBBSMOUSSE

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter.

2. Skär jordgubbarna i bitar och koka upp med socker och vanilj.

3. Sjud i några minuter, häll över i en skål och mixa slätt.

4. Skaka av gelatinbladen och rör ner dem. Låt svalna till fingervarmt (37°).

5. Vispa grädden till mjuka toppar och rör ner yoghurten.

6. Vänd ner jordgubbspurén lite i taget med slickepott till en jämn smet. Gjut eventuellt en del av smeten till dekorationer i en silikonform och låt stelna i frysen.

MONTERING

1. Klä en springform (Ø 20–23 cm) med bakplåtspapper och tårtplast. Ta den större formen om du vill dölja tårtbotten helt.

2. Placera kladdkakan i mitten och frysta rabarbermoussen ovanpå.

3. Placera skivade jordgubbar tätt intill varandra runtom formen.

4. Häll över jordgubbsmoussen. Slå lätt mot bänken så luftbubblorna försvinner. Frys i minst 4–5 timmar.

5. Inför servering, lossa tårtan direkt från formen och lyft över till ett fat. Om du gjutit dekorationer av mousse, ta loss dem och lägg på frysta tårtan.

6. Låt tina i kyl 4–5 timmar. Dekorera med färska jordgubbar och ätbara blommor.

TIPS

Om du vill göra tårtan som på bilden behöver du en springform eller silikonform som är ø 18 cm och en som är ø 20–23 cm.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?