Rabarberkaka med dinkel & mandel

1 juni, 2019
rabarberkaka med mandel

Nu är rabarbern som finast och då får den gärna hamna i en ljuvlig rabarberkaka med dinkel och mandel.

Något av det bästa som finns är att gå ut i trädgården och rycka upp några stjälkar och koka sig en kräm, baka en kaka eller göra en kompott. Inspirationen till den här kakan kommer från en blogg som heter Floating Kitchen. Jag valde att baka med dinkel men det går lika bra med vetemjöl.

Rabarberkaka med dinkel & mandel

Ugn 175°
Form Ø 26 cm

125 g smör, rumsvarmt
170 g (2 dl) rörsocker eller strösocker
2 ägg
200 g (2 dl) grekisk yoghurt 10%
1 msk pressad citron

180 g (3 dl) siktat dinkel eller vetemjöl
50 g (1 dl) mandelmjöl
1 tsk hel kardemumma, mortlas
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt

ca 300 g rabarber
Flagad sötmandel + några msk rörsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en form med löstagbar botten. Jag använde en stor form, 26 cm i diameter.

Börja med att lägga det rumstempererade smöret och sockret i en stor skål. Förbered alla torra ingredienser genom att i en mindre skål blanda dinkel, mandelmjöl, nymortlad kardemumma, bakpulver, bikarbonat och salt. Rör om. Mät upp yoghurten och pressa citronen.

Skär rabarbern i centimeterstora bitar, dela stjälkarna om de är grova. Spara några lite större bitar att dekorera med.

Börja nu med att vispa smöret och sockret tills det blir riktigt krämigt och ljust, minst 2-3 minuter. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills det blandats in ordentligt. Ha sedan i yoghurt och pressad citron, rör om. Tillsätt de torra ingredienserna, men lite i taget och vispa på låg hastighet tills allt blandats jämnt. Smeten blir ganska så tjock.

Börja med att klicka ut ungefär hälften av smeten och bred ut den över botten. Strö över de centimeterstora rabarberbitarna och tryck till lite lätt. Klicka över resten av smeten och lägg nu ut de större bitarna i ett fint mönster över kakan. Strö över lite flagad mandel. Till sist strör du över ett par matskedar rårörsocker som ger ytan en vacker färg och gör den nästan lite knäckig.

Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40-50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr. Låt svalna på ett galler.

Pudra gärna lite florsocker över kakan innan servering. Jag bjuder gärna kakan tillsammans med en klick lättvispad grädde. Blir säkerligen lika gott med en kula vaniljglass eller några slevar vaniljsås. Med andra ord, gör den bara.

Ännu mera rabarberkaka med mera

Om du vill ha ännu mer inspiration till att baka med rabarber kan du skriva ’rabarber’ i sökrutan här uppe. Där hittar du både rabarbermuffins med kardemumma, rabarberkladdkaka, rabarberkompott och en klassisk smulpaj. Och ännu lite mera.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?