Rabarberkladdkaka med fläderpannacotta

15 juni, 2023
rabarberkladdkaka med fläderpannacotta

Rabarberkladdkaka med fläderpannacotta är ett gott sätt att ta tillvara både rabarber och flädersaft. Kladdkaka är ju så enkelt att röra ihop och att skära ner en stjälk med rabarber blir extra gott. Ännu lite festligare blir det att dekorera kakan med en vispad pannacotta. I det här receptet smaksätter jag pannacottan med min hemmagjorda rosa flädersaft.

Rabarberkladdkaka med vispad fläderpannacotta.

Både kladdkaka och pannacotta görs med fördel dagen innan det ska serveras. Jag gillar verkligen när man kan förbereda så mycket som möjligt. Kladdkakan går såklart att baka samma dag och då är det toppen om den får några timmar i kylen.

Pannacottan däremot måste stå längre, gärna över natt, i kylen för att bli vispbar. Du kan också frysa in den ovispade pannacottan när den stelnat och låta den ligga redo i frysen.

Jag smaksätter ofta min pannacotta med någon slags krydda eller bärpuré, men man kan alltså också använda saft och variera sig med olika smaker. Ett smart sätt att smaksätta pannacotta året om.

Kakan är dekorerad med ätbara penséer. Det vackra keramikfatet kommer från min keramikervän Åsa Broquist Wall, Kvarnstugans lilla ateljé.

rabarberkladdkaka med fläderpannacotta

Rabarberkladdkaka med fläderpannacotta

Ett recept från blomsterochbakverk.se
3.5/5(4)
8-10 bitar
30 min + tid i ugn och kyl

Rabarberkladdkaka med fläderpannacotta är ett gott sätt att ta tillvara både rabarber och flädersaft. Kladdkaka är ju så enkelt att röra ihop och att skära ner en stjälk med rabarber blir extra gott. Ännu lite festligare blir det att dekorera kakan med en vispad pannacotta.

Ingredienser:

Rabarberkladdkaka

100 g (ca 1,5 dl) rabarber

1 msk strösocker + 1 msk potatismjöl

100 g vit choklad, hackad

100 g smör

170 g (2 dl) strösocker

2 ägg

120 g (2 dl) vetemjöl

FÖR GLUTENFRITT

Ersätt vetemjölet med 110 g (2 dl) rismjöl

Fläderpannacotta

2 gelatinblad

250 g (2,5 dl) vispgrädde

1 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

150 g (1,5 dl) koncentrerad flädersaft

1–2 tsk pressad citron

Gör så här:

Rabarberkladdkaka

1. Värm ugnen till 175°.

2. Smöra eller klä formen.

3. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med socker och potatismjöl och ställ åt sidan.

4. Hacka chokladen.

5. Smält smöret på medelvärme, ta av från plattan och lägg ner chokladen att smälta.

6. Vispa ner sockret och ett ägg i taget.

7. Sikta och vänd ner mjölet med slickepott.

8. Häll i formen och fördela rabarberbitarna.

9. Grädda i 20–25 minuter. Kakan ska stanna i kanterna men fortfarande vara lite lös i mitten.

10. Låt svalna och ställ i kylen, gärna i 4–5 timmar eller över natten.

Fläderpannacotta

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5–10 minuter.

2. Koka upp grädden med socker och vaniljsocker. Ta av från värmen precis när det börjar koka.

3. Lägg ner ett gelatinblad i taget och rör tills det smält.

4. Tillsätt saft och citron.

5. Häll över i en bunke, plasta och ställ i kylen över natten.

6. Vispa upp den stelnade pannacottan med elvisp och spritsa över kakan.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?