Rabarberkompott, en favorit i försommartid

20 maj, 2018
rabarberkompott

Rabarberkompott kokar jag gärna och häller på burk. Som så mycket annat i denna vackra försommartid så har våra rabarber skjutit all världens väg. Det är något alldeles visst med den där första rabarberskörden. Det kommer säkert bli någon paj eller kaka framöver men idag gjorde jag min enkla kompott som kan användas på många olika sätt.

Den här kompotten är inte så söt då jag gärna använder den som smaksättare till frukost. Eftersom rabarber ju är syrligt i sig behöver den sötas. Den här gången använde jag ekologisk lönnsirap men agavesirap går också fint. Tänk på att det är mycket sötare så smaka av. Om du vill minska mängden sötning kan du istället tillsätta några söta jordgubbar. Det är bara att prova sig fram till det som passar dig bäst.

Tid för rabarber

Rabarber är något jag alltid tyckt om. Älskar nykokt rabarberkräm, soppa eller saft. Förutom det mest uppenbara, att använda rabarber i bakverk. Den här kompotten kan du blanda i frukostens yoghurt eller toppa en chiapudding eller overnight oats. Kan också tänka mig att servera den som dessert i små glas där kompotten toppas med en klick vispad creme fraiche smaksatt med vanilj, grädde eller glass och sen lite härligt havrecrunch på det. Alltså, havregryn som snabbt steks i lite smör och rårörsocker.

Här kommer så receptet!

rabarber

Rabarberkompott

5 dl rabarber skuren i små bitar
(för mig blev det 4 stjälkar)

0,5 dl lönnsirap (eller agave)
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk nymortlad kardemumma
lite pressad citron

Skölj och skär rabarbern i drygt centimeterstora bitar. Lägg i en liten kastrull tillsammans med lönnsirap, kryddor och lite pressad citron (kan uteslutas). Sätt på medelvärme och låt sjuda försiktigt tills rabarbern mjuknat helt. Det tar ca 5-10 minuter. Låt svalna lite och häll sedan på burk med tätslutande lock. Förvara kompotten i kylskåpet. Den håller sig fin i upp till två veckor.

Så, nu är det bara att ut och njuta av försommar och rabarber!

Ännu mera rabarber

Här finns förresten recept på glutenfri smulpaj och den goda rabarbersaften. Eller så kanske du vill prova min somriga sallad med rostad rabarber, sparris och getost.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?